גילוי נאות, אני לא בן אדם דתי או מאמין, אני כן מאמינה שאנחנו צריכים להיות בסדר, לכבד, לאהוב, לעשות תמיד, ולא לחכות ליום כיפור כדי לבקש סליחה ומחילה. אני מכבדת כל אחד בבחירתו ודוגלת איש על פי אמונתו יחיה. בשבוע שעבר שמחתי להצטרף לסיור סליחות לילי ברובע היהודי בירושלים שנערך במסגרת אירועי שנת 'הקהל'–שנת האחדות, כי יש משהו קסום וייחודי בירושלים שאין בשום עיר אחרת בעולם.
"מעמד הקהל", הוא על שם המעמד בכל סוף שנת שמיטה, בו התאסף עם ישראל בבית המקדש באחדות מלאה, היה משהו מרגש בהתקהלות ובהתאספות של העם כדי לשמוע את קריאת התורה מפי מלך ישראל. מ-1945 מתקיים המעמד בישראל ברציפות מדי שבע שנים בחוה"מ סוכות.
השנה החליטה הממשלה לקיים את שנת הקהל בסימן אחדות ושוויון, במטרה לאחד את העם, לחבר בין כל המגזרים והקבוצות במדינה. הפעילויות נפתחו באמצע החודש שעבר ומאמצע ספטמבר יתקיימו סיורי סליחות ליליים באחריות החברה לשיקום ופיתוח הרובע היהודי בע"מ.
ימי הסליחות מתקיימים מתחילת חודש אלול ועד יום כיפורים, הרובע היהודי עוטה אווירת קדושה, אלפי מתפללים מהארץ ומהעולם גודשים אותו, מטיילים בסמטאות הציוריות, מאזינים לצלילי פיוטים ומתפללים וטועמים מטעמי העיר.
סיירנו עם מדריכי הרובע היהודי, המכירים את הרובע על אבניו ופינותיו הסודיות, הם לקחו אותנו למסע מרתק ומרגש, צעדנו על אבני דרך ספוגות היסטוריה ורגש, המדרים ספרו לנו סיפורים על המקום כשהם משלבים אנקדוטות משעשעות. התחלנו את הסיור בשער יפו, שם המתינו לנו נגני כליזמרים שהובילו אותנו בעקבות אגדות התקופה לקארדו, בהמשך פגשנו את דמותו של שמש בית הכנסת שעם קצת הומור הראה לנו איך מעירים את החכמים לסליחות. המשכנו לסיור בבית הכנסת 'החורבה', בית כנסת מרשים ומדהים ביופיו, טיפסנו במעלה מדרגות ברזל תלולות לתצפית מדהימה על גג בית הכנסת, שם ראינו את ירושלים ב-360 מעלות, מראה מרגש שמעמיד את האדם מול הבריאה.
המשכנו לסיור ברובע ההרודיאני, חזרנו 2000 שנה אחורה לביקור בבתי הכהנים העשירים, ראינו פסיפסים מיוחדים, כלי בית יוקרתיים, תחריט המנורה וגם המקוואות והמרחצאות שהיו מטהרים את הגוף ואת הנפש. הסיור מסתיים בתצפית מדהימה על הכותל עד הנקודה בה הוצב דגם ענק של מנורת המקדש, שחזור עשוי זהב טהור עם שיבוץ גביעים, שקדים וכפתורים המשכנו לגן הארכיאולוגי ממנו היו עולים המתפללים להר הבית ובו נמצאת כתובת המעלה שאלה – האם מכאן תקעו בשופרות יום הדין שנשמעו בכל ירושלים?
ביום בו נערך הסיור שלנו זכינו לצפות בקיר קרח שנבנה בגן הארכיאולוגי שברובע, הקיר נבנה ממאות בלוקים של קרח כחומה שהיא מעין המשך לחלקו של הכותל שבגן הארכיאולוגי. הקיר הוא שחזור של יצירת אמנות של האמן האמריקני אלן קאפרו, מי שב-1957 טבע את המילה הפנינג. קאפרו בנה ב-1980, קיר דומה ליד חומת הר הבית, עבודה שהייתה חלק מסדרת מבנים אפמרליים (חולפים) שבנה קאפרו מבלוקים של קרח בארה"ב ואירופה החל מ-1967 .
סיימנו את הסיור בביקור בכותל המערבי, סיום מושלם לסיור מרגש ומרומם נפש.
לסיורים מצטרף פייטן ירושלמי שבפיוטי סליחות של העדות השונות מעצים את החוויה, ב-4 בתי כנסת ספרדיים שומעים על הכובסת שהתפללה אל דוד המלך שיושיעה ועל השופר שחיכה תמיד לבוא המשיח, בבית כנסת הרמב"ן שומעים על מחיה הקהילה בירושלים וכותב אגרת הענווה ומול ישיבת בית-אל "פוגשים" את הרש"ש שתיקן סדר תפילה מיוחד למקובלים ואת הרב גץ ששיקם את הישיבה מהריסותיה והחזיר בה תפילה.
בנוסף לסיורים הרגילים, יתקיימו ב-4 מועדים סיורי סליחות בשילוב הופעות בגן הארכיאולוגי מרכז דוידסון וסיור סליחות של שעה וחצי במרכז דוידסון כולל חוויה וירטואלית.
מספר המקומות מוגבל ומותנה בהזמנה מראש. המופעים יחלו בשעה 21:00 בגן הארכיאולוגי ומיד לאחריו יתקיים סיור סליחות.
מחיר: סיורי סליחות מודרכים לקבוצות (החל מ25 איש) יוצאים מידי יום מחיר לאדם בקבוצה 55 ₪.
סיורי סליחות מודרכים לפרטיים יתקיימו ב-4 מועדים: 16.09/ 20/09 / 21/09.
הסיורים ייצאו משער יפו בשעה 21:00 וימשכו כ-3.5 שעות ברובע היהודי. מחיר לאדם בודד: 60 ₪. (המחיר כולל כניסה ל-3 אתרים -כניסה לבית הכנסת החורבה, הרובע ההרודיאני והגן הארכיאולוגי, פייטן, שחקן ושתיה חמה).
מותנה בהרשמה בראש.
לפרטים: תיירות הרובע היהודי, *4987 או בפייסבוק 'אירועי הקהל ברובע היהודי'.