"חשבנו שלא נצא משם חיים": דרמה בשדה התעופה עם נחיתת אוהדי מכבי תל אביב מאמסטרדם, והחקירה נמשכת

אווירת מתח וחרדה שררה בשדה התעופה בן גוריון, שהתחלפה בהקלה ותקווה עם נחיתת טיסת החילוץ שהביאה ארצה את אוהדי מכבי תל אביב שחוו לילה של טרור ברחובות אמסטרדם. האוהדים, שחלקם נחלצו ברגע האחרון מפוגרום מתוכנן של פורעים מוסלמים, הגיעו ארצה פצועים פיזית ונפשית, אך מלאי הכרת תודה על כך שחזרו הביתה בשלום.

איתן אלחדז ברק

הסיפורים שחלקו עם נחיתתם מעוררים צמרמורת. "הכל התחיל אחרי המשחק", סיפר אחד האוהדים. "יצאנו מהאצטדיון וקבוצות של אנשים התחילו לרדוף אחרינו, לצעוק 'מוות ליהודים' ולזרוק עלינו אבנים ובקבוקים. הרגשנו חסרי אונים".

"ניסו לתקוף אותנו, אבל היינו גוש אחד חזק", סיפר מתן גולדשטיין, אחד האוהדים. "זרקו עלינו רימוני הלם וניסו לפגוע בנו. המשטרה ניסתה להגן עלינו, אבל הם רדפו אחרינו בכל רחוב. היה מפחיד מאוד". מתן תיאר כיצד הוא וחבריו נאלצו לרוץ בין סמטאות חשוכות, בעודם מנסים להתחמק מהפורעים שזרקו עליהם חפצים וקיללו אותם.

 

 

 

יובל, בחור צעיר שנראה נסער, שיתף בתחושותיו: "זאת תחושת הקלה לנחות בארץ. אחרי מה שחווינו חיפשנו על הבוקר דרכים לעוף משם. זרקו לידי רימונים, זה היה נוראי". הוא תיאר את תחושת הפחד והבהלה שחווה, את המחשבה שלא יצליח לצאת משם חי.

קפץ לנהר ובכך הציל את חייו

סיפורו של בן חנונו, שקפץ לנהר כדי להימלט מההמון הזועם, מעורר צמרמורת. "סביבי היו 40 מכוניות ו-80 אנשים חמומי מוח עם מקלות ואבנים", סיפר. "אם לא הייתי קופץ לנהר, כנראה שלא הייתי מדבר איתך היום". בן תיאר כיצד הוא שחה במים הקרים, בעוד הפורעים ממשיכים לרדוף אחריו על הגדה. "חשבתי שזה הסוף שלי", הוא אמר בדמעות.

מתן חדד, שנפצע בבעיטות ואגרופים, שיתף בכאב הנפשי: "יצאתי משם חי בנס. לא הרגשתי שהמשטרה המקומית מגינה עלינו". הוא תיאר כיצד הוא הותקף על ידי קבוצה גדולה של אנשים, שבעטו בו ואגרופו ללא רחמים. "הרגשתי שנאה טהורה בעיניים שלהם", הוא אמר.

אחים לצרה ולסמל 

עם נחיתתם, קיבלו את פניהם בני משפחה, חברים ואוהדים רבים, שחיכו להם עם צעיפים, דגלים ושירים. האווירה הייתה טעונה ברגשות – הקלה, שמחה, אבל גם זעם וכאב.

"אנחנו רוצים שיהיה להם טעם טוב כשהם מגיעים ארצה", אמר שאול, פעיל בארגון האוהדים "אחים לסמל", שהקים חמ"ל אזרחי לסיוע לנמצאים באמסטרדם. שאול תיאר את המאמצים העצומים שעשו כדי לתאם את חילוץ האוהדים, לדאוג למקום לינה בטוח ולספק להם תמיכה נפשית.

במקביל, ראש הממשלה ושר החוץ פעלו מול ממשלת הולנד כדי להבטיח את שלומם של הישראלים, ולתאם את חזרתם ארצה. שר החוץ, גדעון סער, יצא לביקור מדיני דחוף בהולנד, שם נפגש עם בכירים בממשל ההולנדי, ביניהם ראש הממשלה, דיק סכוף, ושר החוץ ההולנדי. סער הדגיש את חומרת האירועים וקרא לנקוט בצעדים חריפים נגד האחראים.

עדכונים אחרונים:

  • חקירת המשטרה: משטרת אמסטרדם עצרה מספר חשודים במעורבות בתקיפת האוהדים. החקירה נמשכת, והמשטרה אוספת עדויות ומנסה לזהות את כל המעורבים. על פי דיווחים בתקשורת ההולנדית, חלק מהחשודים הם צעירים מוסלמים ממוצא מרוקאי.
  • גינויים בינלאומיים: מנהיגים רבים ברחבי העולם גינו את התקיפות האנטישמיות באמסטרדם. גם ארגונים יהודיים בינלאומיים הביעו זעזוע ותדהמה מהאירועים. נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, שוחח עם ראש הממשלה נתניהו והביע את תמיכתו בישראל ואת מחויבותו למאבק באנטישמיות.
  • דיון ציבורי: האירוע עורר דיון ציבורי סוער בישראל ובעולם בנוגע לאנטישמיות המתגברת ולחשיבות המאבק בגזענות. רבים תהו כיצד ייתכן שאירוע כזה מתרחש במדינה כמו הולנד, שנחשבת לסובלנית ופתוחה.

האירוע החמור באמסטרדם מעלה שאלות קשות בנוגע לאנטישמיות הגואה באירופה, ולחשיבות ההגנה על אזרחים ישראלים בחו"ל. הוא גם מעורר שאלות קשות בנוגע ליחסה של המשטרה ההולנדית לאירועים, שכן עדויות רבות מצביעות על כך שהיא לא עשתה די כדי להגן על האוהדים הישראלים.

סיפורם של אוהדי מכבי תל אביב הוא תזכורת כואבת למציאות המורכבת בה אנו חיים, אך גם עדות לכוחה של סולידריות, אחדות ותקווה. הם חזרו ארצה פצועים וחבולים, אך גם גאים בעצמם על כך ששמרו על רוחם ולא נשברו מול הפחד והשנאה.

 

 

תגובות

להשאיר תגובה