אופנת הטבעונות שמטריפה את תל אביב הולידה כמה מיזמים מרתקים, אחד מהם הוא סיור הטבעונות הראשון בעיר שלחנו את איתן אלחדז, חובב בשרים ידוע כדי שיבין מה סוד קסמו של האוכל ואיך לעזאזל אפשר לטעום סביח בלי ביצה

בירת הגאווה, בירת המסיבות ומעכשיו אמרו גם בירת הטבעונות. תל אביב הוכתרה על ידי המגזין 'דיילי מיל' כעיר הידידותית ביותר למטייל הטבעוני כשבדרך היא עוקפת את ברלין וניו יורק. אבל מי שמסתובב בעיר, מזמן כבר יודע זאת: סצנת הטבעונות, שכוללת פעילות ציבורית נמרצת לצד בתי אוכל שנפתחים בשנים האחרונות הפכה כבר לחלק מהנוף המקומי. לכן זה היה אך צפוי שמישהו יתלבש על הטרנד שהפך כבר למגמה ויעשה לתיירים ולחובבי אטרקציות על טהרת השמיר, סיור ירוק בעיר הלבנה.  

בשעת צהריים מהבילה בין אלנבי לסמטת בית השואבה נפגשנו חבורה של זוג תיירים מצרפת שזהו היום הראשון שלהם בעיר, זוג חברות מעפולה ושלישיית נערים מהשרון כשעל כולם מנצח אביתר גובר (33), תל אביבי בעל ניסיון בסיורי פאבים, שמתרגל מדיטציה שהשיק לפני כחודש וחצי – 'הסיור הטבעוני הראשון בתל אביב'. גובר מכנס אותנו לבוטיק הטבעוני 'זכאים' לבראנץ' שכולל כוסיות תה ירוק טבעי, איולי ומטבוחה עם פלחי תפו"א קריספיים, אבל לפני הכול הוא רוצה להרגיע ואומר: "אנחנו לא פנאטים שמנסים לגרום לכם להיות טבעונים", תוך שהוא פותח בקבוק ערק ומוזג לכולם, "אני רק רוצה לשבור לכם כמה סטריאוטיפים בנוגע למזון טבעוני". ואז מגיעה הפרימדונה: סביח ללא ביצים שנראה כמו הר ירקות צבעוניים.   

unnamed (7)

"אני ואחותי רצינו לפתוח מקום לאוכל טבעוני איכותי בעיר שהוא יותר מושקע ויש בו פחות מרכיבים מעובדים", מספר לי הראל זכאים היזם והשף המקומי אותו אני תופס בהפסקה. זכאים פתח את המקום בשיתוף שתי אחיותיו לפני שנתיים כשהוא מקפיד על חומרי גלם טריים ופיתוח 'שפה של יצירת מאכלים שמבטאת בצורה בה אני ניגש לחומרים ומנסה להוציא את המיטב". זכאים אינו משתמש בתבלינים ומקפיד על הטריות לא פחות מאשר על הצורה.

במסעדה הבאה אנחנו פוגשים את ננה שרייר, הבעלים של 'ננוצ'קה', מסעדה גרוזינית שכבר שנים פועלת בנוף התל אביבי והפכה לפני מספר שנים למסעדה טבעונית. בננוצ'קה אנו מתכבדים בתבשיל קדירה של כדורי סייטן לצד סלט עגבניות, גזר וחצילים. את כל אלו אנו אוכלים עם לחם הבית ברוטב טחינה: "העולם מתפתח וכך גם התודעה של האנשים", מסבירה לי שרייר את פריחת האוכל הטבעוני, "כאשר אנשים רואים מה חיות עוברות כדי להגיע לצלחת אז הם עושים את הבחירה שלהם. זה כבר מזמן לא טרנד אלא מגמה שבעוד 50 שנה אנשים לא יאמינו שאכלו בשר כמו שפעם גם לא הייתה זכות הצבעה לנשים או הייתה עבדות".

unnamed (10)

 

למה זה תפס יותר דווקא פה?

"כי אנחנו עם רחום וחנון וזה נורא משקף לנו מראות מתוך ההיסטוריה שלנו".

מתברר שזה גם יכול להיות טעים?

"בוודאי. הרי כולנו אוכלים קוסקוס וירקות וממולאים ועלי גפן ורצים לספר לכולם 'וואו אכלתי אוכל טבעוני".

אבל כשאת הלכת והפכת את המסעדה שלך לטבעונית לקחת סיכון?

"היו לי חששות כי כולם היו רגילים לבשר. אבל הבנתי שזו הבחירה הכי מושכלת שאדם יכול לעשות. מבחינה אקולוגית, מוסרית ובריאותית".

ואחרי המעבר זרם הלקוחות פחת או עלה?

"תתפלא אבל הגיעו יותר. כיוון שללקוחות לא היה אכפת לאכול לא בשר. יש לא מעט אוכלוסיות שנמנעות מכך כמו צמחונים, טבעונים ואוכלי כשר וחובבי בריאות למיניהם".

בדרך למסעדה הבאה מסביר לי גובר שברחוב הישראלי יש המון מרכיבים טבעוניים. "הרי הפלאפל והחומוס המאכלים הלאומיים הם לגמרי כך", הוא מסביר ואז כשאנחנו עוברים ליד 'בודה בורגר', המסעדה שנחשבת כפורצת דרך בתחום, מפתיע גובר ומספר לנו שבעצם הקרדיט האמיתי שייך בכלל לקהילת העבריים (הכושים העבריים). "הם כקהילה טבעונית פתחו את מסעדת 'טעם החיים' עוד בראשית שנות השמונים בעיר בעוד שה'בודה בורגר' נפתח לפני 15 שנה ולאחריו הגיעו כל היתר". בחומוס 'גרגר הזהב' אנו מתכבדים בחומוס גלילי רך לצד תפו"א אדמדמים. החומוס שנפתח לפני יותר משנה וחצי מהווה את פריחתו מחדש של מתחם שוק לוינסקי. בדרך משם אנו מעבירים את זמננו בסוגיות שרק טבעונים אולי יוכלו להבין כמו 'האם תינוק שיונק חלב משד אמו יכול להיחשב כטבעוני (שהם כידוע לא נוגעים בחלב) והאם מותר לאכול ביצה של תרנגולת שאתה מגדל בתנאים חופשיים וטובים, כך או אחרת, במסעדת 'בר קיימא' שהפכה למוסד של הפצת רעיון הטבעונות וזכויות בעלי חיים (ועוד כמה נושאים מרתקים) אנו מגלים בגג של המסעדה גינה שלמה של צמחים ותבלינים כולל צמח על בשם מורינגה (שיהפוך אתכם לגיבורי על טבעונים שקושרים את 'הרעים' בעלי גפן ממולאים). "המקום הוא קואופרטיב של אנשים שצמח בעקבות מחאת האוהלים", מסביר לי אילן ינון, הברמן הנמרץ שמביא לנו לבנה שעשויה מבוטני קאשיו (ממש כך). זה לצד סינייה סייטן עם לחם שום ירקות ותפו"א. לקינוח קיבלנו טארט תפוח עץ עם כדור שוקולד וניל מסויה ורוטב מייפל.

unnamed (5)

 

בשוק לוינסקי אנו עוצרים במעדניית 'יום טוב', שם אנו זוכים לטעום עלי גפן, עגבניות מיובשות, פטריות ביין, זיתים משובחים ואת פרח ההיביסקוס (הולך טוב עם גבינה). בסוף הסיור כשכולם כבר עמוסי ויטמינים וכלורופיל אנו מסיימים בקינוח בקונדיטוריה הטבעונית של הדס רפאלי (35) 'בייק בייקרי' שעדיין לא נפתחה רשמית. שם אנו טועמים עוגיות עשויות ממייפל ופקאן. רפאלי אופה עוגות מגיל 14 והיא כבר 12 שנים טבעונית.  כשכולם שואלים איך היא מדביקה את הבצק ללא ביצים היא משיבה: "זהו מיתוס שבצק צריך ביצים כדי להידבק ולא צריך לשים סודה לשתיים או אבקת אפייה כי יש מספיק גורמים שמצמידים את הבצק". רק בסוף המסע אנו שומעים מגובר שהוא לא בדיוק טבעוני אבל מוקף חברים שכאלו ומבין את הצורך: "אני מגיע לעניין מתוך האהבה שלי לסביבה והיותי צרכן נבון", הוא מסביר למסיירים תוך שהוא מפרט בעניין: "אני מגדל בבית שלי ירקות ותבלינים, יש לי קומפוסט ואני ממחזר כל דבר. כמות החלב והבשר שאני אוכל היא אולי עשירית ממה שאכלתי פעם".

הסיור נערך בחסות מותג הסיורים 'פאנזינג'
לדף הפייסבוק של הסיור

 

תגובות

להשאיר תגובה