מכון אבני קיים ערב ציור בעירום, פתוח לקהל הרחב. אז גם אנחנו היינו שם ובדרך למדנו מה מיוחד כל כך בציור שכזה, מה המשמעות של אומנות בעידן הרשתות החברתיות וקבלנו צוהר מיוחד אל עולמן של דוגמניות העירום וזה לא מה שחשבתם
בחלל הגדול של מכון אבני בעל העיצוב האוריינטלי ישבו שתי נשים בעירום מלא ואף אחד לא ניסה לגעת בהן או להטריד אותן והכול התנהל בשלוות נפש "מכון אבני בן ה 80 שנה מחדש מסורת שבה אנו מקיימים מרתון של רישום בעירום בכל חנוכה" מתאר צבי פדלמן ראש המחלקה לתקשורת חזותית ומוסיף כי השנה הוקדש הערב המיוחד לאומן הרישום אורי ליפשיץ' "ליפשיץ" מספר פדלמן "היה אחד מבוני המכון ואומן בסדר גודל מהגדולים שהיו כאן. ליפשיץ' לימד לא מעט שנים במכון והצגנו תערוכות שלו כאן".
מה המשמעות של אומנות בעידן הסלפי והרשתות החברתיות ?
"15 דקות התהילה בה אנשים רוצים לזכות באותם רשתות חברתיות או תוכניות ריאליטי אינם מתקיימים בעולם האומנות העכשווי.בטח שלא במכללה אקדמית לאומנות בה נבחן כושרו של האומן לרשום דרך התבוננות שייחודית רק לו דבר שדורש זמן וגם הקניית כלים אומנותיים".
ציירים ואומני רישום מחכים לערב הייחודי הזה שמאפשר גם קבלת ביקורת ממורים מובילים "כששמעתי על הערב הגעתי לכאן בריצה" מספרת לי יהודית קרוק סטודנטית במכללה שמאיירת בקווים דקים את המודלים שלה. "אני בוחן את הציור לפי המתחים שנוצרים בדף וגם ההקפדה על היחס" מתאר בעין בוחנת גיל צלנר, מורה בכיר לציור ורישום באבני "חשוב להקפיד על קומפוזיציה ולהבחין באותה תשומת לב לפרטים".
בהפסקה שבין הסדנאות כשהיא בחלוק פגשנו את טניה גולד (32), מודליסטית עירום כדי להבין מה גורם לה לעסוק במקצוע מיוחד שכזה ומה היא מרגישה תוך כדי עבודתה "אני לא מרגישה שנועצים בי מבטים" היא מסבירה לסקרנים ואכן מי שלוקח חלק בסדנה מבחין מיד שהעניין המרכזי הוא האומנות וההשראה "השהייה באותו נתון מספקת לי חוויה מאוד מיוחדת. בה אני רואה כל פעם את עצמי דרך עיניים של אחרים – עיניים של אומן. הגישה שלי היא שגוף האדם הוא חלק מההוויה חלק מהטבע". לגולד בעצמה יש נגיעה לאומנות כאשר ציירה בילדותה ואילו עכשיו היא חוזרת ללמוד לצייר ועוברת הכשרה בקורס מורים ליוגה.
אני בספק עם יש הרבה נשים שהיו מתחלפות איתך ?
"אני חושבת שאם הן היו מנסות לרגע הן לא היו מרגישות דחייה או רתיעה. הצעד הראשון והחשיפה דורש אומץ ותעוזה ולאחר מכן הפידבק הוא מאוד חיובי. האווירה היא מאוד יצירתית ומעוררת השראה והמפגש עם האנשים תמיד מעניין".
מה התגובות שאת זוכה להן כאשר את אומרת שזה מה שאת עושה ?
"התגובות הן בדרך כלל של פליאה ושאלות כמו 'מה לא איכפת לך שרואים אותך עירומה?" "ואיך את לא מתביישת מכל כך הרבה אנשים בחדר שצופים בך". זה גורם לי לחייך ואני משיבה להם שזה כיף ואין בזה שום בושה".
יחסית למדינות מערביות אחריות אנחנו שמרנים יותר ?
"בארץ אנחנו יחסית חברה שמרנית. אומנם לא הכי שמרנית אבל כן שמרנית במיוחד בכל הקשור למקצוע המודלינג שבארץ הרבה פחות ממקומות אחרים תופס פחות יוקרה והערכה מאשר במדינות אירופאיות. כאן המקצוע נעשה מאחורי הקלעים והוא הרבה פחות ממוסד לעומת מקומות אחרים שם ממש ניתן להתפרנס מכך".
ואילו כאן זה בלתי אפשרי ?
"אפשרי אך מאוד קשה ובלתי עקבי כך שקשה להיתלות בזה".
גולד עושה זאת כבר ארבע שנים ומסתובב בין בתי ומכללות לאומנות וסדנאות פרטיות ומפגשי אומנות
יש גם גברים במקצוע הזה ?
"יש גברים במקצוע יצא לי לפגוש אבל הרבה פחות. אני חושבת שהצד הגברי פחות פתוח לנושא אפילו הייתי אומרת שיש ממש טאבו בנושא. צד אחר של הנושא הוא העובדה שעולם האומנות נשלט במאות האחרונות על ידי מודל יופי נשי אבל לא תמיד זה כך ואם נסתכל אחורה בזמן נראה שביוון העתיקה מודל היופי היה גברי אז אולי זה הזמן לעשות ערבוב בין המודלים".