המכון למחשבה ישראלית קיים ועידה שנתית מיוחדת ובה הציג את דו"ח מצבה של ישראל לשנת 2024. הדו"ח נערך לאחר מחקר עומק של מדדים בינלאומיים שבחנו אנשי המכון ביחס לתחומים שונים בישראל, בין היתר, השפעתה המדינית והצבאית של ישראל לאורך מספר שנים ביחס לעולם, מדד הדמוקרטיה בישראל ביחס למדינות המתקדמות והמדד הכלכלי שבוחן את מצבה של המדינה ופיתוחה הכלכלי מול מדינות הOECD.
כמדי שנה, המכון חילק בוועידה פרסים כספיים של עשרות אלפי שקלים לזוכים בפרסי המכון לשנת 2024, לאחר שוועדות מקצועיות, בהן חברים בכירי אקדמיה, מחקר, תרבות וחינוך, בחנו מאות יצירות אומנות ישראליות ובחרו את המובילות שבהן.
פרס ספר הפרוזה של השנה ע"ש ז'קלין כהנוב ופרס ספר העיון ע"ש הלל קוק, מוענקים לספרים בשפה העברית העוסקים בישראליות – בחברה ובתרבות הישראלית, בבעיות המבניות של מדינת ישראל, בלאום הישראלי או בכל צורה ואופן של ניסוח הישראליות מחדש.
השנה הוענק פרס ספר הפרוזה של השנה ע"ש כהנוב ליוצרת נעמה דעי על ספרה "ופתאום בוקר" (עם עובד, 2023)- ספרה השני של דעי הוא סיפור אהבה בין שתי דמויות, במציאות אלטרנטיבית, הבוחנות מחדש במהלך קיץ אחד את עלילות חייהם.
בפרס ספר העיון ע"ש קוק זכו שניים, הראשון מוענק לדר' ראובן גרבר על ספרו "תורת מגילת העצמאות לדמוקרטיה הישראלית" (צמרת, 2023) והשני לעידית שכנאי רן על ספרה "הנה ימים באים" (הקיבוץ המאוחד, 2023).
גרבר פורס בספרו את ערכי מגילת העצמאות כמתווים זהות ישראלית הומנית הנושקת לרוחנית. אידיאלי החירות, הצדק, רדיפת השלום והאחווה האנושית, לאור חזונם של נביאי ישראל, מאירים דרך לחברה ישראלית מודרנית – חופשית ושוויונית, סולידרית ופלורליסטית.
האדריכלית עידית שכנאי-רן מספקת בספרה "הנה ימים באים" זווית ייחודית לבחינת השינויים האידיאולוגיים שחלו בחברה הקיבוצית, באמצעות בחינת התהליכים המרחביים שהתרחשו בה ערב פרוץ המשבר בקיבוצים בשנות ה-80.
פרס הסרט התיעודי ע"ש אלי קליר, מוענק לסרט דוקומנטרי בשפה העברית העוסק בישראליות – בחברה ובתרבות הישראלית, בבעיות המבניות של מדינת ישראל, בלאום הישראלי או בכל צורה ואופן של ניסוח הישראליות מחדש. השנה מוענק הפרס לקובי ועלמוורק דוידיאן על סרטם "מלכודת דבש", 2022. בסרטם, פורסים היוצרים מבט על שכונת קרית משה בפאתי רחובות, ביתה של קהילה אתיופית גדולה. פרויקט בינוי פינוי 'מבטיח' לקהילה ולשאר תושבי השכונה יציאה בטוחה מהגטו המוזנח והעני. גיבורת הסרט שואפת לעתיד אחר, שירחיק אותו מסוחרי סמים בשכונה. היא חוברת לקברט, ראש ועד דיירים, צעיר ואידיאליסט וביחד הם מובילים את תושבי השכונה, למסע חלומות של 8 שנים בשבילי הבירוקרטיה של פוליטיקאים ואנשי הנדל"ן.
פרס הדוקטורט הישראלי ע"ש צבי כסה מוענק לעבודת דוקטורט אשר עוסקת בישראליות, בחברה הישראלית או בבעיות המבניות של מדינת ישראל. הפרס השנה מוענק לאייל ארליך על עבודתו 'השלכות עירוב תלמידים יהודים וערבים בבתי ספר מעורבים על היחסים החברתיים בין קבוצות' (אוניברסיטת ת"א, 2023).
פרופ' אבנר בן זקן, ראש המכון למחשבה ישראלית: "פרסי המכון מוענקים ליוצרים נפלאים ששמו את הישראליות במרכז יצירתם ועבודתם. היצירות מספקות לקוראים ולצופים זווית שונה ומרתקת על המציאות הישראלית והצורך בשינוי מהותי ומבני במדינה. אני מודה למאות מגישי המועמדות לקבלת הפרס ולועדות המכון שמונו ובחנו את היצירות במקצועיות יוצאת דופן. היוצרים יקבלו פרסים כספיים שיקדמו את פעילותם, להמשיך וליצור יצירה ישראלית מרתקת, עמוקה, שחושפת את כולנו לעולמות יצירה ישראלים חדשים. אני מזמין את הציבור לועידה השנתית שלנו לפגוש את הזוכים ולשמוע על מצבה של ישראל בשנת 2024 ממובילי דעה בישראל".