בחודשים האחרונים, האיחוד האירופי מקדם תוכנית על אשר מטרתה לשווק אורז בריא ואיכותי יותר במדינות שונות. מריה נלמפנטי, ראש המחלקה לפרויקט מידע וקידום NOVACERT LTD – , גוף היישום של התוכנית European Rice תחת המטריה של האיחוד האירופי
האורז האירופאי הינה תוכנית על שמטרתה קידום האורז האירופאי בישראל, ירדן, בריטניה, וU.A.E -.
נלמפנטי מסבירה: "אנו שואפים להפיץ מודעות בקרב הציבור הרחב ואנשי מקצוע בתעשיית המזון, לגבי האותנטיות והייצור הייחודי של האורז האירופי. אורז אירופי מיוצר תחת הפרוטוקולים המחמירים ביותר של האיחוד האירופי בתחום החקלאות, מה שמבטיח מוצר איכותי ובטיחותי מוסמך. התוכנית הוגשה על ידי EASTH SA(שותפות עסקית חקלאית של סלוניקי), שהיא תוצאה של החזון של תשעה קואופרטיבים חקלאיים של יוון אשר חברו יחד כדי להגביר את הערך המוסף של מוצריהם, על ידי אימוץ האסטרטגיה של האיחוד האירופי לאינטגרציה של הייצור החקלאי".
לאחר שיתוף הפעולה עם האיחוד האירופי, גם בישראל מתחילים מגעים להחדרתו של האורז האירופאי לישראל. האורז האירופאי ידוע באיכותו הגבוהה וכבעל ערך תזונתי גבוה ,איכותי בטוח, וטעים. האורז הוא אחד ממזונות היום יום שלנו ולכן חשוב שגם לצרכנים הישראלים תהיה אפשרות בחירה אידיאלית יותר למזון.
האורז האירופאי גדל, מעובד ומיוצר בשיטות אופטימליות בשדות הפוריים של צפון יוון ועל גדות נהרותיה של העיר סלונקי. לכל מדינה באירופה יש אזורים ייחודיים ותוססים המעניקים לה את הזהות הסביבתית ואת מעמדה באיחוד האירופי, המכונה רשת Natura 2000. אזור "דלתא נהרות אקסיוס, לודיאס ואליאקמונאס" נכלל ברשת זו בשנת 1996, וזהו אזור בעל מערכת אקולוגית עשירה המתקיימת בהרמוניה עם גידול האורז האירופי, הגדל ונקטף בו.
האורז האירופאי מיוצר על פי תנאי האיכות המחמירים ביותר על מנת לקבל איכות מעולה, בהתאם לתקנים ידידותיים לסביבה, במסגרת מערכת ניהול איכות המבטיחה את בטיחות החקלאי, העובד והצרכן. זרעי האורז נבחרים בקפידה כך שיתאימו לאקלים ולתנאי הקרקע לפני שנקטפים ומופצים למכונות הטחינה והקילוף העדכניות ביותר.
האורז האירופאי מאופיין בטעם עשיר ובערך תזונתי ייחודי, מכיל תרכובות ויטמין B, ומספק לגוף את האנרגיה המיידית הדרושה לו באמצעות זמינות הפחמימות הדרושות, שמחקרים מראים שבני אדם זקוקים ל-55% מהצריכה התזונתית היומית שלהם.
הזנים הארוכים (הודיים) או בינוניים/קצרים (ג'פוניקה) של האורז האירופאי יכולים לשמש ברוב המתכונים הישאלים, כמו מקלובה, אשפלו, טבית ועוד… והוא יכול להיות גם תוספת אידיאלית. בארוחות המכילות קטניות, סלטים, בשרים, דגים ועופות. ראוי להזכיר כי האורז האירופאי ממוצא יווני נחשב לטוב ביותר באיחוד האירופי בשל איכותו המעולה.
ייחודיות האורז בהשוואה לאורז המיובא כיום לישראל מהמזרח ומתורכיה –
- טעם – האורז האירופאי מיוצר ביוון ולכן יש לו טעם ייחודי שנוצר בשל השילוב של אדמה ואקלים, ובשל אופי ההשקיה, נוצר לו טעם עם מליחות גבוהה יותר. שדות האורז ממוקמים בעיקר באזור החוף והדלתות של נהרות יוון (קרוב לחוף זה אומר שהאורז היווני עשיר יותר במינרלים ובמליחות שנוצרת מהים עצמו.
- מראה – האורז היווני מיוצר ביוון והוא ידוע בדרגת הלובן הגבוהה שלו, כמו כן, הוא רך ומבריק בעת הבישול עצמו.
- בטיחות – בשל שיטות הגידול, אשר שונות מהשיטות הנהוגות ממדינות מחוץ לאיחוד האירופאי לדוגמא, וכן בשל אופי החברות המגדלות עצמן, ישנה בטיחות גבוהה יותר באיכות הגעת האורז, ובזמינות שלו. מערכות הגידול המקומיות באירופה וביוון מתבססות על שיטות חקלאיות המכבדות את הסביבה ומגנות עליה ועל הייצור עצמו
יתרונו הבולט של האורז האירופי החדש הוא השילוש המקודש – בטיחות המבוססת על שיטות הגידול, איכות גבוהה וטעם אמיתי וייחודי
נתונים נוספים:
סך הייצור של האורז של השותפות העסקית החקלאית של סלוניקי הוא כ-170,000 טון (2021) – הוא מייצג יותר מ-65% מסך הייצור היווני (261,000 טון בסך הכל).
צריכת האורז בישראל מוערכת ב-160,000 טון בשנת 2019, לאחר עלייה של 28% מהשנה הקודמת. הצריכה השנתית היא כ-17.4 קילוגרם לאדם.
למידע נוסף על האורז האירופאי http://www.europeanrice.eu
הרשתות החברתיות:
פייסבוק: https://www.facebook.com/europeanriceinisrael/
יוטיוב: https://www.youtube.com/@RiceEU