לחידושים הטכנולוגיים בתחום תחליפי העישון יש פוטנציאל להוריד את שיעורי העישון של סיגריות ואת נזקיהם הנלווים", אומר מנכ"ל פיליפ מוריס בישראל, עת השקת אייקוס אילומה, טכנולוגיה פורצת דרך מבוססת אינדוקציה לחימום טבק.הטכנולוגיה הוגשה ל-FDA, לאחר שזה התיר לשיווק גרסאות קודמות שלה כ"מופחת חשיפה לחומרים מזיקים" בהתבסס על מחקרים מדעיים.
אחוז המעשנים הבגירים בישראל נותר ללא שינוי מהותי כבר למעלה מעשור, והוא עומד על יותר מ-20%. כך על פי דו"חות העישון השנתיים, המתפרסמים על ידי משרד הבריאות. למעשה, מספר המעשנים עולה מידי שנה כאשר מתחשבים בגידול המתמשך באוכלוסייה. בכל הנוגע לאסדרה של מוצרי עישון, הגישה הרווחת בישראל היא "הכל או לא כלום". או שאתה מעשן, או שאתה מפסיק. גישה זו מיושמת באמצעות סידרת חוקים מחמירים, מיסוי מהגבוהים בעולם, איסורים והגבלות שתכליתם הם לגרום לאנשים להפסיק לעשן. גישה זו לא הצליחה להביא לתוצאות עד כה בהתייחס להפחתת שיעור עישון הסיגריות בישראל. בתוך כך, המדינה מתקשה לאכוף את החוקים שהיא עצמה חוקקה. כך למשל, למרות שהחוק אוסר למכור מוצרי עישון לקטינים, ומחייב הצבת שלט בולט עם איסור זה והצגת תעודה מזהה לווידוא גיל הקונה, מוצרי עישון נרכשים על ידם בשיעורים גבוהים יותר מאי פעם (כעולה מדיוני וועדות הכנסת ועל פי מחקר 'המיזם למיגור העישון').
סטגנציה ארוכה כזו אמורה להוות תמרור אזהרה עבור מקבלי ההחלטות, ולגרום להם להסתכל על מדינות אחרות בעולם, שנוקטות בגישה שונה, מעדכנות את המדיניות שלהן, ומצליחות להפחית באופן משמעותי את אחוזי עישון הסיגריות. מדינות אלו אימצו עקרונות של גישת 'הפחתת הנזקים', לפיה, במקום שימוש בלעדי באיסורים והגבלות, אשר במקרים רבים הוכחו כלא יעילים – מספקים למעשנים אלטרנטיבה: חלופות ללא עשן (כגון: טבק לחימום, סיגריות אלקטרוניות, שקיות ניקוטין וכו'). למרות שחלופות אלו אינן נטולות סיכונים ומכילות ניקוטין (שהוא חומר ממכר), הן נחשבות על ידי מדינות רבות כבחירה טובה יותר – בהשוואה להמשך עישון סיגריות.
שוודיה היא אחת המדינות הבולטות באימוץ גישה זו ובמתן אלטרנטיבות עם פוטנציאל "נזק מופחת״ (החלופה הנפוצה ביותר בשוודיה היא שקיקי ניקוטין/סנוס(. בשנים האחרונות מספר מעשני הסיגריות במדינה ירד ביותר ממחצית, מ-15% ל-5.6%, כך על פי דו"ח שפורסם לאחרונה. מסתבר כי שיעור התמותה ממחלות הקשורות לטבק בשוודיה נמוך ב-39.6%, בהשוואה לממוצע האיחוד האירופי וכי גם שכיחות מקרי הסרטן נמוכה ב-41% לעומת מדינות אירופאיות אחרות.
המדיניות שאימצה בריטניה, הצליחה להפחית את שיעורי עישון הסיגריות מ-30% ל-13%. הם מעודדים באופן פעיל את המעבר של מעשנים בגירים לחלופות אשר על פי רשויות הבריאות מסייעות ל-20,000 אנשים בשנה להפסיק לעשן סיגריות, כאשר לא נמצאו ראיות להגדלת היקף העישון בקרב צעירים. לאחרונה הם אף הודיעו על צעד חסר תקדים: חלוקה במימון המדינה של חלופות אידוי למיליון מעשנים, במטרה לוותר על סיגריות.
בניו זילנד, שיעורי העישון ירדו מ-16% ל-8%, כאשר היעד הוא הפחתת שיעור מעשני הסיגריות ל-5% עד 2025 באמצעות עקרונות דומים, לרבות אתר רשמי בשיתוף ארגוני בריאות המלווה במסע פרסום ארצי רחב היקף, המעודד מעבר מעשנים בגירים לחלופות המוגדרות שם – כמופחתות נזק.
ביפן, מספר המעשנים נמצא בירידה מתמשכת (מ- 32% ל- 16.2%). 22.1% מכלל המעשנים בקרב הגברים זנחו לחלוטין את הסיגריות ועברו באופן מלא לחלופות חימום טבק. עישון סיגריות אסור במקומות ציבוריים בצורה גורפת, בעוד שימוש בחלופות מאופשר בחלקם. לא תועדה תוספת של מעשנים חדשים לרבות צעירים ובני-נוער, להיפך, הדבר לא השפיע על הגדלת הצריכה.
בפיליפינים, נחקק לאחרונה חוק להסדרת חלופות עישון שמטרתו הפחתת שיעור המעשנים במדינה, ולקדם מהר יותר הפחתה של נזקי העישון. הוא מנגיש חלופות אלו עבור 16 מיליון המעשנים במדינה (מותרות לקידום, פרסום ושיווק עם אזהרות בריאות שונות מאלו על סיגריות), ובמקביל מגדיר כללים נוקשים מאוד שיבטיחו שלא יגיעו לקטינים ואנשים שאינם מעשנים. "אנשים שממשיכים לעשן ראויים לקבל גישה לאלטרנטיבות לעישון סיגריות ולמידע נכון לגביהן כמרכיב מדיניות נוסף לטיפול בנזקי העישון", אמרו יוזמיו.
גם בארצות הברית, ה-FDA, מקדם מדיניות המנגישה אלטרנטיבות למעשנים בגירים שממשיכים לעשן, תוך הגנה על קטינים ובני נוער.היעד הוא הפחתת שיעורי העישון וצריכת הסיגריות, זאת לצד בחינת חלופות בעלות פוטנציאל נזק מופחת ומתן היתרי שיווק עם אזהרות בריאות שונות מאלו שעל סיגריות. בנוסף להיתרים על מוצרי חימום טבק, בתחילת השנה נוספו היתרים ל-23 מותגי סיגריות אלקטרוניות, תוך אבחנה בין מוצרי טבק וניקוטין שונים.
ישנן מדינות נוספות, כמו צ'כיה, יוון, איטליה, שוויץ ואחרות המאמצות עקרונות מגישה זו ומעדכנות מדיניות המבדילה בין סיגריות לבין תחליפי עישון. זאת, במקביל לפיקוח מחמיר ואכיפה הדוקה שמטרתם מניעת שימוש של צעירים, בני נוער ואנשים שאינם מעשנים. בישראל, נכון לרגע זה, תחליפי עישון הם "בדיוק כמו סיגריות רגילות", וכפופים לכל החוקים והתקנות שחלים על סיגריות. הגורמים הרשמיים מסרבים בתוקף לשקול את החידושים שמגיעים מהתעשייה ואת הפוטנציאל שלהם להפחית את נזקי העישון ולהוריד את שיעור המעשנים.
"יש מדינות שכבר הצליחו להאיץ את סופו של עידן עישון הסיגריות, גם ישראל יכולה. לא להתחיל לעשן, או להפסיק לצרוך טבק וניקוטין היא תמיד ההחלטה הטובה ביותר, אבל אנשים רבים לא עושים זאת. לכן, לאפשר להם לעבור לחלופות עם פוטנציאל נזק מופחת יכול להיות חלק מהפתרון", אומר מיכאל סולטר, מנכ"ל פיליפ מוריס בישראל, עת השקת אייקוס אילומה וכי "לחידושים הטכנולוגיים בתחום יש פוטנציאל להוריד את שיעורי העישון של סיגריות ואת נזקיהם הנלווים".
פיליפ מוריס אינטרנשיונל (PMI), משיקה בישראל את המוצר החדש שלה ללא עשן, IQOS ILUMA, כחלופה לסיגריות בוערות. הוא מבוסס על חימום טבק על ידי מערכת אינדוקציה חדשנית, המחממת את הטבק לטמפרטורה של 350 מעלות (במקום 900 מעלות כפי שקורה בסיגריה), מבטלת את העשן (הגורם העיקרי למחלות הקשורות לעישון), תוך החלפתו בתרסיס טבק. כמו מכשירי IQOS קודמים, ה-ILUMA פולט, בממוצע, רמות נמוכות ב-95% של כימיקלים מזיקים בהשוואה לסיגריות. זה לא אומר שמוצר זה הוא נטול סיכון, אבל יש לו פוטנציאל להפחית את הנזק בהשוואה להמשך עישון סיגריות.
טכנולוגיה חדשה זו הוגשה גם למינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA), בהתבסס על העובדה שהוא כבר אישר לשווק את הגרסאות הקודמות של ®IQOS בארה"ב עם מידע שונה מזה המופיע על סיגריות ('חשיפה מופחתת'), המפרט כי: "מחקרים מדעיים הראו כי מעבר מוחלט מסיגריות רגילות ל-IQOS מפחית באופן משמעותי את חשיפת הגוף לכימיקלים מזיקים". כיום, כמעט 29 מיליון מעשנים בגירים ברחבי העולם משתמשים במוצר IQOS ללא עשן, בעוד שהרוב המכריע (20.8 מיליון) הפסיקו לחלוטין לעשן סיגריות.
_______________________
המכשירים בסדרת IQOS ILUMA מגיעים בשלוש רמות: IQOS ILUMA PRIME/MID/ONE.
למידע נוסף: www.pmi.com ו- www.pmiscience.com.