שבוע הספר העברי: המולי”ם נגד שינוי חוק הספרים

במפגש עם המולי”ם של ‘ידיעות ספרים’, ‘הספריה החדשה’ והוצאת ‘עם עובד’ מביעים הללו עמדה נחרצת כנגד שינוי החוק “זה לא לכבודה של מדינת ישראל לשנות את החוק בצורה כזאת” מוסר מנכ”ל ‘ידיעות’. וגם יצאנו לבדוק מה נותר מהמילים ‘עם הספר’ ? ומה קורה עם הוצאות הספרים הפרטיות.

בימים אלו מלאו שנה לחוק הספרים החדש שמעורר פולמוס רחב בקרב קהילת שוחרי התרבות. רק לאחרונה הודיעה שרת התרבות הנכנסת מירי רגב כי היא תקים ועדה שתבחן את חוק הספרים ותפעל לשנותו “הדיעה שלי מאוד נחרצת בעניין” מספר לי מנכ”ל הוצאת ‘ידיעות ספרים’  דב איכנוולד “לכבודה של מדינת ישראל לא משנים את החוק אחרי שנה וחצי. דנו בחוק והתווכחו עליו ואז מגיעה ממשלה חדשה וטורפת את כל הקלפים.שיתנו לחוק הזדמנות של לפחות 3 שנים. נכון החוק לא חף מבעיות. אז שיעשו תיקונים אבל מגיע חבר כנסת  שאני לא בטוח שהוא קרא את כל נוסח החוק ומשנה זאת. זה לא לכבודנו”. במפגש נכח גם מנחם פרי העורך הראשי של ‘הספריה החדשה’ “הרי רק עכשיו הספרים המוגנים יתחילו להיכנס למבצעים בתום השנה הראשונה” הוא מציין ומוסיף “והנה בנוסף לכך בשבוע הספר יש גם הנחה של 20% על כל הספרים”

היו ירידות במכירות של ההוצאה בשנה האחרונה?

“נכון, היו ירידות והמצב לא בשמיים אבל זה בסדר. צריך לתת לציבור להתרגל כי 25 שקלים זה טירוף בו אף אחד לא מרוויח”.

מנחם פרי “גם לפני כן זוהרם של המבצעים ירד. מה שכן קרה לפני החוק הוא שאנשים קנו פי ארבעה מימה שהיו צריכים וזאת הייתה חבית אבק שריפה כי מגיע הרגע שבו לאנשים כבר אין מקום בבית והרגע הזה הגיע ואז הם אומרים למה לי לקנות ספרים חדשים שיש לי במלאי עוד עשרות שלא קראתי”.

מה לגבי הספרים הדיגיטלים?

איכנוולד “המכירות כל העת עולים ואנחנו רק בתחילת הדרך ואנחנו כבר עקפנו את גרמניה וצרפת”.

גם ג’קי בריי מנכ”ל ‘עם עובד’ נכח בפגישה וגם לו יש לא מעט טענות לגבי הסערה סביב חוק הספרים: “לא לכבודנו תרבות השלוף. יש צורך לתת לחוק החדש אורך נשימה ולא לבטלו כהוא זה. יש מה לשנות ובשביל זה עושים הפקת לקחים אבל לנוע כמטוטלת לא מצביע על רצינות”.

אבל יש גם מי שמתנגד לחוק החדש. כזה הוא רותם עמיר, מו”ל צעיר שלא מפחד מהחוק החדש ומוכן להסתכן עבור זה “אני מוכר בכוונה 3 ספרים במאה ועובר על החוק לשם כך. לא ייתכן שממשלה תחסום פיות ולא תרשה למכור ספרים במחירים שאפילו סופרים רוצים”.

חג הספר העברי (או מה שהיה קרוי פעם שבוע הספר) הוא אחד מהחגים הייחודיים שצמחו בישראל המודרנית. החג שהחל בהנחת דוכנים בשדרות רוטשילד בקיץ 1926 ביוזמתה של המולי”ת ברכה פלאית הפכה עם השנים לחגיגת אוהבי הספר והחוטאים בכתיבה כיאה למי שמכונים ‘עם הספר’ אך בימים בהם כולם תקועים מול מסך כלשהוא האם יש עוד זמן למישהו להתפנות לקרוא ספרות ? “אני יכול לומר לך שאנחנו עדיין יכולים לקרוא לעצמנו ‘עם הספר”, מתגאה בפניי הסופר והפובליציסט בן דרור ימיני בפתיחת חג הספר בכיכר רבין. חיזוק לדבריו אני מקבל מהספרייה הלאומית שם מספרים כי ישראל מוצבת במקומות הגבוהים בעלם ביחס של פרסומי ספרים פר אנשים (בשנה שעבר יצאו 7000 כותרים הרבה יותר מכל מדינות ערב שמקיפות אותנו) ימיני הוציא בשנה האחרונה את ספרו ‘תעשיית השקרים’ בו הוא מבקר את מבקרי ישראל ועונה לטענותיהם למרות שספרו זכה להמון התייחסות וביקורת ימיני חושב שזה עדין לא פשוט להוציא ספר בעידן כזה “עברנו לעידן אחר של קינדל ואפליקציות ספרים ואני מודה שגם אני בשנים האחרונות צורך הרבה מחומרי הקריאה שלי באופן דיגיטלי. הספר האחרון שלי שיצא בדפוס עורר אצלי התרגשות רבה. זה היה עבורי סוג של מפעל חיים”. זה עדיין מפתיע שספרי עיון מככבים בארץ ברשימת רבי המכר ? “אני הייתי מאוד מופתע מכך. זהו ספר לא קל והוא ספר כבד. זה עשה לי טוב. אני יודע שיש לא מעט אנשים שכתבו ספרים טובים ולא הצליח להם אני משער שהעובדה שאני כותב לידיעות גם תרמה לעניין”.

20% מהוצאות הספרים ממומנות על ידי המחבר וזה נתון שרק הולך וגדל עם השנים. אז בין כל הדוכנים הגדולים והמוארים מסתתרים הדוכנים הקטנים של המוציאים לאור הפרטיים. אלו אנשים שלוקחים סיכון והשקעה רבה בתקווה שגם הם יצליחו למכור משהו שעדיין לא הפך לרב מכר כך למשל הנריק כוחן, מורה ליוגה לשעבר שפתח דוכן קטן ממנו הוא מציע לכולם לרכוש במחיר מוזל (50 שקל) את הפירוש שלו למורה נבוכים לרמב”ם ופירוש נוסף שלו לתורת המוסר של סוקרטס “זה בשביל שאנשים לא יהרגו האחד את השני” הוא מסביר לי ואני תמה האם יש לספרים כאלו שוק “אני מאוד מקווה שירכשו אותם” הוא אומר לי ובדיוק חולף במקום אדם חרדי שמתעניין

גם נאווה אלמוג, פסיכולוגית בעברה החליטה להוציא לאחרונה את ‘סיפורי הבאג’יס’, ספר ביכורים ראשון (בהוצ’ ‘אופיר ביכורים’) שלה שמיועד לילדים: “אני כותבת למגירה הרבה שנים. גם לילדים שלי. ולעולם לא הוצאתי לאור. יום אחד החתן שלי הגיע עם רעיון על חיפושיות שמטיילות בעולם והרעיון מאוד מצא חן בעיני. הספר הראשון שכתבתי בסדרה הזאת מאוד זרם לי. הרעיון של הספר מבוסס על חיפושיות שעולות ביום חג על כדור פורח ושלושתם מטיילות בכל העולם ודרך זה הילדים מכירים את העולם”. הספר מכיל דרכון אותו הילד מחתים במדבקה בכל מקום שהוא מבקר ובנוסף על עמוד מכיל קוד QR שסריקה שלו מובילה היישר לאתר בנושא. את האיורים לספר ציירה ביתה קרן.

מניות
מאמר קודםסלפיש
המאמר הבאים

תגובות

להשאיר תגובה