כ-50 אלף צופים התכנסו בפארק גני יהושע לטקס הזיכרון הלאומי. שורד השבי אלי שרעבי והשחקנית שני כהן הינחו והצדיעו לגיבורים שזינקו לקרב ללא פקודות; הזמר ארקדי דוכין ניגן מתוך בית משפחת קיפניס בבארי, חבר כיתת הכוננות של קיבוץ מגן נשא תפילת "יזכור" מיוחדת, והרב בני קלמנזון נשא קדיש וקרא לאחדות ולערבות הדדית.

איתן אלחדז ברק
אלפים רבים הגיעו השבוע לפארק גני יהושע בתל אביב, שם נפתחה כניסת הקהל לטקס הזיכרון הלאומי של משפחות 7 באוקטובר ותנועת "קומו", בהשתתפות של כ-50 אלף צופים. מדובר בשנה השלישית שבה נערך הטקס, שהתקיים לצד משפחות 7 באוקטובר, שורדי שבי ומשפחות שכולות. עמרי שפרוני, ממייסדי תנועת "קומו" שאיבד ארבעה מבני משפחתו, פנה אל הנרצחים ואמר: "לא הייתם צריכים להירצח", כאשר המסר שליווה את האירוע הדגיש כי ללא חקירת האמת לא ניתן יהיה לתקן.
הטקס נפתח בדקת דומייה לזכר הנרצחים והנופלים. מיד לאחריה הובא ביצוע של הזמר ארקדי דוכין לשירו "מי אוהב אותך יותר ממני", כאשר דוכין צולם מנגן על פסנתר שהוצב בביתה של משפחת קיפניס בקיבוץ בארי. בבית זה נרצחו אביתר (תרי) ולילך קיפניס ז"ל, וכן פול וינסנט קסטלבי ז"ל, מטפלו המסור של תרי. ברקע ביצוע השיר הוקרנו תמונותיהם של הנרצחים והנופלים, ועל הבמה הוצבו תאי שירותים מנוקבי כדורים מפסטיבל הנובה. לצד דוכין עמדה אור-לי ניב, אימו של סמ"ר עומרי ניב פיירשטיין ז"ל, לוחם חטיבת החילוץ בפיקוד העורף שנפל בקרב במחנה זיקים, והקריאה את השיר "אימהות" מאת אסנת אלדר.

הרב קלמנזון
את הטקס הנחו שורד השבי אלי שרעבי והשחקנית שני כהן. שרעבי פתח את דבריו בהזכרת כלל הנרצחים והנופלים, בחיבוק לפצועים שעדיין נושאים את פצעיהם, וציין את תרומתם של חברי כיתות הכוננות, הלוחמות והלוחמים. "בשמם של הנרצחים והנופלים ולמען הדורות הבאים נעיד ונספר מה קרה ביום שבו השמיים נפלו עלינו. נזכור את כולם, ולעולם לא נשכח", הדגיש שרעבי.
בהמשך הדברים הקדישו המנחים פרק נרחב לאזרחים ולכוחות הביטחון שקפצו להילחם ולהציל חיים בכאוס של אותה שבת. שני כהן שחזרה את רגעי הפתיחה הקשים, וציינה כי מול תמונות גדר הגבול שנרמסת, הטנדרים בשדרות ושידורי הלייב של משפחות שלמות שנרצחו, התגלו בשטח גיבורים שהבינו שאם הם לא יפעלו – הכל אבוד והאחריות מוטלת עליהם. שרעבי תיאר כיצד אותם אנשים קיבלו על עצמם אחריות גם ללא פקודות מסודרות, עזבו את בתיהם והשאירו משפחות נעולות בממ"דים, וזינקו מחמ"לים, מתחנות משטרה וממחסות מוגנים כדי להילחם ולהציל חיים.
שני לוי ואלי שרעבי המנחים

תפילת "יזכור" ייחודית הוקראה בהמשך על ידי עידו יקיר, חבר כיתת הכוננות של קיבוץ מגן. חברי כיתת הכוננות של הקיבוץ לחמו בבוקר 7 באוקטובר ומנעו את חדירת המחבלים ליישוב, קרב שבו נפלו שניים מחבריהם: אופיר ירון ואבי פליישר ז"ל. "יזכור עם ישראל את בניו ובנותיו, הנאמנים והאמיצים, אנשי העבודה והשלום, קורבנות טבח השבת השחורה תשפ"ד", פתח יקיר. בתפילה הוזכרו הנרצחים בבתים, בשדות ובדרכי הנגב המערבי, ההורים שגוננו על ילדיהם, הרוקדים שנמלטו מפני המחבלים, וכן החללים שגופותיהם נחטפו לרצועה ואלו שנחטפו בעודם בחיים ומתו בשבי.
את תפילת הקדיש נשא הרב בני קלמנזון, אביו של אלחנן קלמנזון ז"ל שנפל בקרבות בבארי לאחר שיצא יחד עם אחיו ובן דודו לחלץ עשרות תושבים. "אני עומד כאן בשם בני אלחנן, שקפץ, נלחם ונפל עבור בני-עמו ועל קידוש השם", אמר הרב קלמנזון לפני אמירת הקדיש. הוא חתם את דבריו בקריאה נוקבת לאחדות: "למען אחדות בעם, למען התגברות על המחלוקות, וערבות הדדית בתוכנו, למען המלחמה על הטוב והראוי בעולם".

 

 

תגובות

להשאיר תגובה