לקט ישראל: מזון בשווי 2.5 מיליארד שקל צפוי לרדת לטמיון בחגי תשרי

נתונים חדשים של לקט ישראל ו- BDO מראים כי יותר מחמישית מההוצאה על מזון בתקופת החגים הולכת לאיבוד לאורך הדרך. במקביל, כ-41 מיליון מ"ק מים צפויים להתבזבז בשעה שהחקלאות הישראלית עדיין מתמודדת עם השלכות הבצורת

כ-260 אלף טון מזון בשווי של כ-2.5 מיליארד שקל צפויים לרדת לטמיון במהלך חגי תשרי. כך עולה מנתונים חדשים שמפרסמים לקט ישראל ו-BDO לקראת החגים, וממחישים את היקף אובדן המזון המצטבר לאורך שלבי הייצור, השיווק והצריכה.

גם עבור המשפחה הישראלית מדובר בסכום משמעותי. ההוצאה הממוצעת על מזון בתקופת החגים צפויה לעמוד על כ-4,100 שקל, כאשר כ-850 שקל מתוך הסכום הזה משקפים את שווי המזון שאובד. מדובר ביותר מחמישית מההוצאה הכוללת, או יותר משקל אחד מכל חמישה שקלים שמוציאים בתקופה הזו על מזון.

הנתונים מקבלים השנה משמעות מיוחדת על רקע האתגרים שאיתם מתמודדת החקלאות הישראלית. במהלך 2025 נרשמו עומסי חום קיצוניים, תנודות במשקעים, מגבלות מים ובצורת שהשלכותיה מורגשות גם השנה. במציאות הזו, כ-41 מיליון מ"ק מים שהושקעו בגידול ובייצור המזון צפויים להתבזבז במהלך חגי תשרי בלבד, כמות השווה לכ-12,500 בריכות אולימפיות. דווקא בתקופה שבה קשה ויקר יותר לגדל מזון, וכל קילוגרם של תוצרת דורש מים, קרקע, אנרגיה ועבודה, מאות אלפי טונות של מזון עדיין אינם מגיעים לצלחת.

בחגי תשרי תרבות השפע והאירוח מגיעה לשיאה. מספר הארוחות גדל, יותר ישראלים מארחים ומתארחים, והצריכה עולה בהתאם. הרצון לוודא שלא יחסר דבר מוביל לא פעם לרכישה ולהכנה של כמויות גדולות מהנדרש. ככל שהצריכה גדלה, כך גדלה גם כמות המזון שנותרת ללא שימוש ואינה נצרכת.

גידי כרוך, מנכ"ל לקט ישראל :"יש כאן אבסורד שקשה להתעלם ממנו: משפחות מרגישות את יוקר המחיה בסופר ובכל תחומי החיים, החקלאים מתמודדים עם בצורת ומחסור במים, ובאותו הזמן מזון בשווי מיליארדי שקלים יורד לטמיון. מאחורי המזון הזה יש מים, קרקע, אנרגיה ועבודה שהושקעו לשווא. דווקא בחגים אפשר לצמצם את אובדן המזון באמצעות תכנון הקניות, התאמת הכמויות למספר הסועדים ושימוש בעודפים. שמחת החג איננה נמדדת בכמות האוכל שנשארת על השולחן ובטח לא מכמויות שנזרקות לפח."

תגובות

להשאיר תגובה