השבוע מציינים את יום הולדתו (שהייתה אמורה להיות) ה-75 של אמן הלחימה והשחקן ברוס לי, מי שהפך למיתוס בחייו ואגדה במותו.

הוא נולד כברוס ג'ון פאן לי בצ'יינטאון שבסאן פרנסיסקו ב-1940 וכבר בגיל שלושה חודשים עשה את הבכורה הקולנועית שלו כש"שיחק" בסרט "נערת השער הזהוב". בגיל 3 עברה משפחתו להתגורר בהונג קונג. כבן לשחקן הקולנוע הנודע, לי הוי צ'ואן, מן הטבעי שברוס לי יילך בעקבות אביו ובמשך שנות ילדותו ונעוריו שיחק בעשרות סרטים תחת שם הבמה "לי שיאולונג".

בנעוריו זכה בתואר אלוף ריקודי צ'ה צ'ה צ'ה  ( ושימש מדריך מקצועי לריקוד זה לפרנסתו) ואלוף איגרוף. אל אמנויות הלחימה הגיע בגיל 15 בהדרכתו של מורה הווינג צ'ון – ייפ מאן.

בהיותו בן 18 היגר לארה"ב, לפרנסתו עבד כמלצר ובמקביל הוסיף ללמוד ולהתקדם באמנויות הלחימה ובהמשך לימד אמנויות לחימה כשהוא מכנה את סגנונו "ג'ון פאן קונג פו" ופתח את בית ספרו הראשון לאמנויות לחימה בסיאטל במחצית הראשונה של שנות ה-60.

ב-1966 החל לשחק בסרטי אמנויות לחימה (והמשיך עד מותו הטרגי ב-1973) , ועל אף שלא היה היחיד ששיחק בסרטים מסוג זה, הוא הפך לסמל והיה זה שגישר בין התרבויות השונות, הכניס את אמנות הלחימה אל לב ה"מיינסטרים" הקולנועי והפך מושא הערצתו של העולם כולו : היה לו את המראה, הגוף, התנועה והצ'ארם הייחודי לו, הן כשחקן והן כאמן לחימה – הוא היה בזמן הנכון, במקום הנכון עם הבשורה הנכונה והניח את אבן היסוד על ברכיה גדל הדור שאחריו כג'קי צ'אן, ג'ט לי ודומיהם. בין סרטיו הבלתי נשכחים: "שאגת הדרקון", "אגרוף הזעם", "הדרקון", "הבוס הגדול", "משחק המוות".

ב-20 ליולי 1973 , בזמן צילומי סרטו "משחק המוות", נפטר ברוס לי בפתאומיות – הרופאים קבעו כי סיבת המוות היא מפרצת במוחו. העולם כולו עצר מלכת. לרגל יום הולדתו, ליקטנו עבורכם קטעים ממיטב סרטיו הנודעים של ברוס לי :

ברוס לי נגד צ'אק נוריס (באחד מסרטיו הראשונים) ב"שאגת הדרקון" (1972) :

  1. סצינת קרב האליפות הנודעת  ב"הדרקון" (1973)

 

  1. קרב המחץ ב"הבוס הגדול" (1971)

 

ברוס לי והמוצ'קו ב"אגרוף הזעם" (1972)

 

 

 

222 הערות

להשאיר תגובה