הם חברו יחד לפני יותר מ-45 שנה ונחשבים לאחד הצמדים השורדים ביותר בהיסטוריה של המוסיקה הישראלית, אבל אם תשאלו את ישראל גוטסדינר ובני רוזנבאום, הלוא הם "צמד רעים", מה "סוד הקסם" שלהם הם ישיבו פה אחד: התמדה, יושר ואהבת המקצוע.
הם הכירו יחד במקהלת הרבנות הצבאית ומאז נוצר "הרומן" המוסיקלי שהפך לאחת התופעות מעוררות ההשראה בהיסטוריה. לפריצתם הגדולה לשוק האזרחי זכו בהופעת הבכורה שלהם בפסטיבל הזמר החסידי הראשון בשנת 1969 ומאז הספיקו להוציא מעל 22 אלבומים, להופיע ברחבי העולם ( עד היום) ולהפוך למוסד מוכר שעל אף שמזוהה עם השירים הדתיים, כולל רפרטואר עשיר בשלל שפות וסגנונות מוסיקליים.
בין להיטיהם: "עוד יישמע", "והבא עלינו", "אשת לוט", "ולירושלים עירך", "ידיד נפש", "יברכך" ועוד רבים וטובים.
ההרמוניות הקוליות לצד הביצועים המיוחדים שהטביעו חותם בפסקול הישראלי הפכו את הצמד לחלק אינטגרלי מהתרבות הישראלית לדורותיה.
נפגשנו בביתו של ישראל, שם ישבו שניהם: בני וישראל, בארשת הומוריסטית של חן, הומור ועם זאת הרצינות הטבעית האופיינית להם. לאורך הראיון רצו אינספור בדיחות, בעיקר של ישראל ה"קומידיאן" של הצמד, ובני בעל קול הבריטון הנוכחותי שקשה להבדיל בין אם הוא רציני הוא צוחק.
נפגשתי איתם, לא רק כדי לראיינם לכתבה רגילה, אלא כדי להבין מדוע הם פעילים 45 שנה ועדיין התקשורת ממתגת אותם שלא בצדק כמעין "אאוטסיידר" על אף פרסים רבים להם זכו ( למשל: ב-2009 זכו באות הוקרה על תרומתם לזמר העברי מטעם אונ' בר אילן) ואולמות מלאים שעד היום מחסירים פעימה לביצועיהם.
בני וישראל, באיזה גיל התחלתם לשיר?
בני: "אני שרתי כל השנים והייתי מלווה עצמי על גיטרה"
ישראל: "גם אני שרתי כל השנים, עוד בתיכון הייתה לי שלישיה בבני עקיבא והיינו מופיעים באירועים מיוחדים".
על איזו מוסיקה גדלתם בבית?
בני: "אני גדלתי על כל סוגי המוסיקה אבל גדלתי בבית דתי, אז מטבע הדברים יש בית כנסת, ארוחות שבת ותפילות והייתי בבני עקיבא, אז כמובן שהמוסיקה הדתית שלטה אצלנו..אבל תוכל למצוא אצלי באוסף התקליטים הישנים את מקהלת הצבא האדום, הגולדן גייט קווארטט (להקת גוספל שחורה) ואופרות לצד דג'יגאן ושומאכר. כשהייתי בן 15 אז הערצתי את הדודאים, שלישית גשר הירקון."
ישראל: "תראה הרקע שלנו הוא די דומה, אחותי המבוגרת ממני ב-4 וחצי שנים אהבה מאוד שירי זמר עברי והייתה שרה במקהלות. היא הייתה לוקחת אותי לשמוע את עמנואל זמיר ז"ל מופיע, והיא למעשה זו שמשכה אותי לשירי ארץ ישראל: עד היום כשאני שומע את הפרברים יש לי צביטה בלב. וכמובן כל השירים של בית הכנסת".
מתי הכרתם לראשונה?
בני: "במקהלת הרבנות הצבאית בניצוחו של מנשה לב רן."
ישראל: " אני אגיד לך איזה זה קרה. התגייסתי באוגוסט 66, כחצי שנה לפני מלחמת ששת הימים ובמקהלה יש תקנים והיינו צריכים זמר בריטון. שמעתי שיש אחד שקוראים לו בני עם קול בריטון יפה והגענו עם המקהלה לחיפה לבית הבראה שלוש. לפני ההופעה, מנשה לב רן הלך לבחון את בני. אחרי דקה מנשה חזר ואמר: "יש לנו בריטון", בני הצטרף למקהלה ומאז חיי הפכו לאפורים (צוחק) "
מי הגה את רעיון הצמד ומאין נולד השם "צמד רעים" ?
בני: "החלטנו להיות צמד עוד לפני השחרור. במלחמת ששת הימים נוצר צורך ללהקות צבאיות לשיר בפני חיילים במוצבים, אך מכיוון שבמקהלה היו כ-15 אנשים והיו יותר מדי מוצבים להספיק אז חילקו את המקהלה לצוותים להופיע במוצבים השונים, וכך ישראל ואני סופחנו לצמד והתחלנו לאט לאט להתגבש כצמד, נוסף להופעות של המקהלה כולה. איך נולד השם? אני זוכר שהיה איזה לילה כשחזרנו מרמת הגולן במשאית, וידענו שנמשיך כצמד גם באזרחות ובחלל השחור של המשאית זרקנו כל מיני שמות ואז נוצר השם "צמד רעים".
ישראל: "אני אספר לך עוד דבר, בזמנו חברת התקליטים הד ארצי זכתה בזכויות על הלהקות הצבאיות ועשתה תקליט למקהלת הרבנות, וכמה חודשים לפני השחרור, הוצע לנו חוזה הקלטות כצמד לשלוש שנים לאזרחות ולמעשה ב-1969 התקיימה ההופעה האזרחית הראשונה שלנו בפסטיבל הזמר החסידי בבימת היכל התרבות ומאז הצמד נולד "רשמית" באזרחות. רק תשים לב שהיחידים שהיו אז דתיים שעמדו על במה היו רק אנחנו".
בני: "אנחנו היינו "הדתיים הראשונים" שהופיעו על במות אזרחיות יחד עם כל הזמרים המוכרים של אז".
מה היה שיר הפריצה שלכם?
בשלב זה של הראיון, במקום לענות על תשובה, ישראל ובני שרים לי בספונטניות ובהרמוניות מדוייקות ומושלמות את "עוד יישמע" שכתב עבורם רבי שלמה קרליבך ז"ל.
בזמנו הושמעתם אינספור פעמים ברדיו והופעתם אינספור פעמים בטלויזיה ובשלב מסויים נדמה כי זה "ירד" ( מבחינת התקשורת ולא מבחינתכם) , איך אתם מסבירים את זה?
בני: "בוא נבדיל בין רדיו לטלויזיה, כיוון שאז היה ערוץ אחד בלבד. הייתה לנו תכנית טלויזיה שבועית לפני כניסת שבץ ובה ראיינו אנשים ושרנו שירים חדשים, אז היו לנו 100 אחוזי רייטינג, במוצאי שבת התארחנו ושרנו פעמים רבות, התראיינו המון לרדיו והייתה תקופה של שנה וחצי כערך שהנחינו מדי שישי בבוקר תכנית משלנו ב-103FM , כך שכן הושמענו אבל תשים לב: גלגלצ, רשת ב' אין בהן כמעט מקום למוסיקה דתית, במיוחד אחרי שקמה תחנה דתית "רדיו קול חי", אז כאילו יש לדתיים את הערוץ שלהם וזהו"
אבל לא שרתם רק שירים דתיים.
בני: "נכון, שרנו גם שירים "רגילים", אבל המוניטין שלנו הוא כזה של צמד ששר שירים דתיים. הופענו בכל העולם ושרנו במספר שפות, אם למשל הופענו ברוסיה אז הכנו שיר וקטעי קישור ברוסית, אם זה היה בגיאורגיה אז שרנו בגרוזינית, זה חלק מהרפרטואר שלנו. הרפרטואר שלנו כולל מגוון גדול מאוד, אנחנו יותר מזוהים כמבצעים, אנחנו לא יוצרים ולא כותבים והרפרטואר הזה הוא מאוד מגוון. אתה מחזיק קהל שעה וחצי ואין מצב להחזיק אותו עם שעה וחצי של רק שירים דתיים, זה היה מתפרק מהר מאוד".
ישראל: "שמע אנחנו שרים גם להיטים ישראלים מוכרים, שירים מזרחיים, שירים ברוסית, ביידיש, הוצאנו תקליט שכלל שירים בגרמנית, ספרדית, פורטוגזית, אנגלית"
למעשה הייתי קורא לכם חלוצים כי הייתם הראשונים שמיזגו בארץ שירי פופ ורוק עם שירי דת, משהו חדשני באותה תקופה בה התחלתם, לא?
ישראל: "נכון"
איך העזתם? איך זה התקבל אצל הקהל הדתי?
ישראל: "תראה, המוזיקה החסידית פרשה כנפיים בצורה מטורפת בכל סגנון ובכל דבר. היום למשל אתה שומע את אהוד בנאי או ישי ריבו, שזה סגנון שונה לגמרי, המוזיקה הזו נפתחה לכל מיני כיוונים. הייחודיות שלנו הייתה בביצוע. הותרנו חותם לצמד רעים: גם בביצוע, גם בהרמוניות, יצרנו ביצוע ייחודי ומיוחד עבורנו".
כמה אלבומים הוצאתם עד כה?
בני: "מעל 20".
יש איזה שיר שהקלטתם לאחרונה?
ישראל: "לאחרונה חגגנו 45 שנה בתיאטרון גשר ואירחנו אמנים כשלמה גרוניך ועוד מגוון רחב של אמנים שהופענו עימם לאורך הדרך וזה יוצא במארז DVD חדש "
מה אתם עושים בימים אלה?
בני: "שרים"
ישראל: "אנחנו מופיעים בכל רחבי הארץ, בחו"ל ובערבי התנדבות למיניהם"
והתקשורת מפרגנת?
ישראל: "התקשורת לא מפרגנת בגדול ובחיים אני לא מתלונן, אני ווינר, בלי התקשורת אני צריך להצליח."
בני: "לפעמים אנחנו ממלאים במה, כמו לאחרונה הופענו יחד עם שלמה בר, במופע מיוחד ונפלא, וכמעט אף אחד מהגופים ה"גדולים" לא סיקר את זה בתקשורת"
איך אתם מסבירים את זה?
ישראל: "אנחנו לא מאמינים שאנחנו צריכים להתערבב ברכילות או צהוב בכדי "לגנוב כותרות", זה לא אנחנו. למה צמד רעים שמחזיק 45 שנה ביחד והופיע בכל העולם לא מקבל במה מספיק? כי זה לא מעניין את התקשורת , אין פה לכלוך או רכילות. זה לא כואב לי, זה חבל לי".
מתי פרויקט חדש?
ישראל ובני ביחד: "יש דברים על הפרק, אנחנו תמיד עובדים".