יד ראשונה מתופרת

המרדף אחר שמלת הכלולות המושלמת לא מתאים לכל אחת. במיוחד לא לכלות לעתיד עם קצת דמיון ויצירתיות שהחליטו לקחת את העניינים לידיים ועל הדרך לחסוך כמה אלפי שקלים ולהשקיעם בתקציב של ירח הדבש.

כל מי שאי פעם התחתנה או עומדת להתחתן, מכירה מקרוב את הסיטואציה הבאה: כאב הראש הרציני כבר מאחור – יש אולם, צלם, די.ג’יי והזמנות וירטואליות. כעת הגיע הרגע שכה חיכית לו; שלכבודו תקעת רק חסה במשך חודשיים; התעמלת כאילו את בדרך לטריאתלון; ובלעת את כל מדורי האופנה בכל שפה אפשרית – בחירת שמלת הכלה. גייסת את אמא/אחות/BFF ויצאתן לכתת רגליים ברחובות דיזינגוף בואכה חצרות יפו עם פנטזיה בראש ורון בלב. אבל למציאות יש תוכניות אחרות: בחצי מהחנויות המחירים חורגים מהתקציב באלפי שקלים, ברבע מהן המידות והגזרות החמיאו לך יותר כשחגגת בת מצווש, וברבע הנותר, עלייך למצוא את האחת, זו שברגע שתמדדי אותה עינייך יתמלאו דמעות אושר וכבר תדמייני את עצמך פוסעת עם בחיר ליבך בדרך לחופה לצלילי דיס איז זה וואן של הסטון רוזס. בשלב זה, להימצא על סף התמוטטות עצבים זה נורמלי, אבל לא זו חובה – אפשר גם אחרת. פנינו לשתי מעצבות בוטיק שתופרות שמלות כלה בהזמנה אישית ולשתי כלות שעיצבו לעצמן את השמלה, כדי לשמוע מהן על תהליך היצירה, על הלבטים, על העלויות וגם קצת טיפים למי שרוצה לעצב לעצמה את שמלת חלומותיה.

בסטודיו האינטימי שלה

לילך זילברמן (30) נולדה עם טאץ’ עיצובי לשמלות. לימים ולראייה, הפכה זילברמן להיות מעצבת אחראית של קו השמלות של רנואר במשך שלוש שנים. לקראת חתונתה, לפני כשנתיים וחצי, חיפשה זילברמן שמלה שתקלע לטעמה ומשלא מצאה החליטה לעצב את שמלת הכלולות לעצמה. במקביל, היא הבינה שרבות מחברותיה הצפויות להתחתן נמצאות במצב דומה: “עיצוב שמלות כלה בהזמנה אישית הגיע מתוך הבנה שהצורך קיים בשוק”, אומרת זילברמן, “שמעתי על המון בנות שלא מצאו את שמלת הכלה שחיפשו. המטרה שלי היא ליצור את הדבר שהכי קרוב לשמלת החלומות”. ואכן, זילברמן, תחת המותג  LI/LA, מעצבת שמלות כלה כמעט בכל סגנון אפשרי: “היתרון בעיצוב אישי הוא שניתן לבחור כל גזרה וכל בד ואין הגבלה”.

הסטודיו שלה ממוקם בנחלת בנימין, “הוא קטן ובעיקר אינטימי ומבחינתי זה הדבר הכי חשוב – כשלקוחה מגיעה אליי, שתדע שאני שם בשבילה לאורך כל הדרך”. התהליך המדובר כולל פגישת היכרות, במהלכה מייעצת זילברמן ללקוחה מה יהיה נכון עבורה, בשלב הבא הן יוצאות לבחור יחד את החומרים לשמלה, אחר כך היא בונה את הגזרה, “בזכות הניסיון ויכולת הציור שלי, אני מצליחה להראות ללקוחה, באופן הכי קרוב למציאות, איך תיראה השמלה”. ולבסוף, היא מבצעת מדידות ותיקונים עד להשלמת השמלה. כל הסיפור נמשך לכל הפחות חודש וחצי-חודשיים. “הכלה יוצרת את השמלה יחד איתי ועל כל שלב בתהליך אנחנו מחליטות יחד. אין הפתעות.” השירות האישי של זילברמן מסתכם בסכום שנע בין 3500 ש”ח ל-7000 ₪, “כמובן שהמחיר תלוי בחומרים שנבחרו וטווחו רחב. חשוב לי לעצב שמלות מחמיאות ונוחות במחירים נגישים, מתוך הבנה שמדובר בסך הכל בערב אחד ושפנטזיה לא חייבת להיות יקרה”.

איור שמלה: לילך זילברמן
איור שמלה: לילך זילברמן

ליהנות מהשמלה גם לאחר החתונה

מעצבת נוספת שמוכנה למלא את גחמותיהן של כלות עתידיות היא מיה קטן (37) – בעלת המותג פיצק’ע, שהחלה את דרכה לפני למעלה מעשור כשחקנית ובין החזרות נהגה לתפור בגדים. עם הזמן הבינה קטן, שאהבתה נתונה לעיצוב אופנה ועזבה את עולם המשחק. מאז הפכה האהבה לעסק שהלך וגדל, וכיום היא מתחזקת סטודיו ברחוב מרים החשמונאית, הקולקציות שלה נמכרות בחנויות נוספות ברחבי העיר והיא גם מעצבת שמלות כלה. אגף שמלות הכלה של קטן הוא מגוון – הקולקציה המוכנה מורכבת מבסיסים אלסטיים שמתאימים לטווח מידות רחב, עליהם היא מוסיפה כל דבר בו חושקת הכלה וישנה האפשרות לעיצוב השמלה בהזמנה אישית. “אני מאד אוהבת לעצב את שמלת הכלה יחד עם הלקוחה, בין אם מדובר בעיצוב על בסיס קיים ובין אם מדובר בעיצוב בהזמנה. זה כיף לשחק עם רעיונות וליצור מהם משהו ביחד. זה נותן המון חופש”. לקוחה שמגיעה לסטודיו יכולה לבחור מתוך דוגמאות של שמלות קיימות ומתוך מגוון בדים וגזרות, או לחילופין, להביא רעיון משלה. “בדרך כלל כלה שמגיעה אלי מודדת את הדברים הקיימים וביחד אנחנו מחליטות מה הכי נכון לה. תוך כדי מדידת הבסיס אני מוסיפה עליו את דוגמאות הבד והעיטורים, כך שהיא לא צריכה לדמיין את התוצאה הסופית. אחרי שבועיים-שלושה מתחיל שלב המדידות”.

מיה מספרת כי העיצובים שלה מזמנים לפתחה סוג של בנות שהיא מאד נהנית לעבוד איתן: “הסגנון שלי הוא רומנטי ולפעמים וינאטג’י ומי שמגיעה אליי מחפשת מראה מחמיא, נקי, פשוט וקליל, בלי גרנדיוזיות. השמלות גם מאד נוחות, כך שהכלות בדרך כלל מקצרות, או צובעות אותן לאחר החתונה וממשיכות ליהנות מהן”. התהליך נמשך בין שבועיים לחודש וחצי, תלוי בבחירת העיצוב והמחירים נעים בין 1000 ש”ח לשמלות מהקולקציה שאינה ייעודית לכלות ועד 4000-5000 ש”ח לשמלה בהזמנה אישית.

מיה קטן. צילום: אפיק גבאי
מיה קטן. צילום: אפיק גבאי

עיצוב תוצרת בית

ויש את האמיצות, כמו הכלה לעתיד אופיר אריאב (34), שהחליטו לקחת את גורל שמלת הכלה בידיהן או כמו במקרה שלה, בידי האחות המוכשרת – סביר להניח שביום מן הימים מעין אריאב (30) תחליט לפתוח מרכז לכלות שבו תכין את לקוחותיה מ-א’ ועד ת’ ליום הנכסף: היא מאפרת כלות מנוסה, למדה עיצוב אופנה ותפירה ובימים אלו מסיימת את מלאכת התפירה והעיצוב של שמלת הכלה של אחותה, אופיר. “למרות שמהרגע הראשון אחותי רצתה שאעצב לה את השמלה”, מספרת מעין, “היא נתנה הזדמנות גם לשמלות המוכנות, אבל אחרי שתי חנויות היא הבינה שזה לא מה שהיא רוצה. התחלנו לחפש דוגמאות להשראה ויחד עם רעיונות משלי עיצבתי את השמלה”. אופיר מספרת שאחרי סיבוב קצר בעיר בין חנויות לשמלות כלה היא החליטה לתת דרור לדמיון וליצירתיות שלה, ובפרט לאחותה.

לדברי מעין, להחלטה שלא לשכור או לקנות שמלה ממעצבת יש יתרונות בולטים: “התפירה והעיצוב של השמלה בעצמך יוצרת חסכון גדול בעלויות – זה גם מוריד את עלות המעצבת וגם מאפשר לבחור חומרי גלם זולים יותר, שמתאימים למה שרוצה הכלה ולא חומרים יקרים שמעצבים לרוב משתמשים בהם. השמלה עלתה לנו מאות ספורות של שקלים ולא יותר. יתרון נוסף הוא שניתן לשנות בקלות את השמלה אם צריך, בלי להרגיש מחויבת לעיצוב ולמעצבת”. לשאלה האם לא חששה שאחותה לא תאהב את התוצאה היא משיבה: “היו קצת חששות, אבל אופיר לקחה את הכל בקלילות והרגיעה גם אותי. מעבר לכך, היות ואנחנו מחליטות ביחד על הדברים, ניתן בכל שלב להוסיף או לשנות פרטים בשמלה ולהבין יחד מה העיצוב המחמיא ביותר”. עם כל זאת, התהליך היה קצר ותוך שבועיים השמלה הייתה מוכנה. “להכין לעצמך את שמלת הכלה זה לא תהליך שמתאים לכל אחת”, מוסיפה מעין, “זה נכון לכלות שלא עושות עניין מהשמלה ולא נלחצות מזה שהיא לא תיראה בדיוק כמו שהן רוצות. יש כלות שמתחילות את ההכנות חצי שנה מראש ורוצות שהכל יהיה מושלם. חשוב שהכלה תהיה טיפוס קליל וזורם”.

אופיר ויורגן בחתונתם. צילום: דניאלה היידן
אופיר ויורגן בחתונתם. צילום: דניאלה היידן

גם ענבר אביטן (32) הבינה, שאם היא רוצה לעצב לעצמה את השמלה, היא צריכה להתייחס לעניין בקלילות. אביטן, שלמדה עיצוב אופנה והחזיקה במותג משלה, כבר יודעת שהשמלות שהיא מעצבת קוצרות מחמאות ולכן בכלל לא בדקה מה יש למעצבות שמלות כלה סטנדרטיות להציע. לאחר שספגה השראה משמלות של מעצבי על, יצרה סקיצה ואיתה פנתה לתופרת, שבימים אלה מסיימת לתפור לה את שתי שמלות הכלה שעיצבה לחתונתה. “השיקול המרכזי בעיצוב שמלה לעצמי היה, שאני מכירה הכי טוב את הגוף שלי ויודעת בדיוק מה נכון ומה מתאים לי”, היא מסבירה, “שיקול נוסף היה התקציב; לתפור שמלה אצל תופרת מוזיל באופן משמעותי את העלויות”. ואכן, למרות שלא חסכה והשתמשה בחומרים ובבדים איכותיים במיוחד, שתי השמלות עלו לאביטן כמעט מחצית ממחיר שכירת שמלה אחת אצל מעצבת.

ההתנסות הזו גרמה לאביטן להבין עד כמה מחיר שמלות הכלה הוא מוגזם וכעת היא שוקלת לפתוח עסק לעיצוב שמלות בהזמנה אישית, כשמטרתה העיקרית היא להוזיל עלויות מבלי לוותר על מראה, או על איכות. “אני לא מאמינה שהיה לי האומץ לעצב לבד, אם לא הייתי מגיעה מהתחום”, היא משתפת, “אבל מכיוון שכבר עיצבתי לעצמי שמלות לאירועים והייתי מרוצה מהתוצאה, החלטתי לסמוך על עצמי גם בעיצוב שמלת הכלה שלי. כשמחליטים לעצב לבד צריך לדעת לא להוציא דברים מפרופורציות. גם אם השמלה לא תהיה בדיוק כמו שדמיינת, אף אחד לא יודע איך היא נראתה אצלך בראש ואם המחשוף היה עמוק יותר או שהבד נצנץ יותר. מעבר לזה, מאחר שיש תופרת שעובדת על פי ההוראות שלי, הכל בר תיקון ודברים ניתנים לשינוי גם לאחר שנתפרו”, מסכמת אביטן, “המראה הכללי צריך להיות מושלם אבל חשוב לא להתקבע על רעיון אחד ולהיות פתוחים לשינויים ולרעיונות שעולים בזמן התהליך, זה יכול להביא לתוצאות מרגשות”.

ענבר אביטן. איור שמלה: לילך זילברמן
ענבר אביטן. איור שמלה: לילך זילברמן

34 הערות

להשאיר תגובה