לרבים מאתנו רמלה הינה עיר בישראל, אבל לאלה המתעניינים בהיסטוריה שלה, ללא ספק יישארו מוקסמים מעברה המפואר. יפית יהלום יצאה לסיור תיירות בעיר וחזרה עם המלצות

העיר רמלה הוקמה בשנים 717–715 לסה"נ, כשמונים שנה לאחר כיבושה של ארץ ישראל על ידי המוסלמים. על פי המקורות, רמלה הוקפה בחומה איתנה ובה שמונה שערים, מהם נמתחו רחובות העיר. עיר שהיו בה שווקים תוססים, שהצטיינו בסחורות משובחות. על פי המקורות ההיסטוריים, נמנו עם תושביה של רמלה, מלבד הרוב המוסלמי, גם קהילות גדולות של יהודים, נוצרים, קראים ושומרונים. מקורות אלו מציינים את קיומם של לפחות שתי כנסיות ושלשה בתי כנסת. על פארה ועושרה של קהילת יהודי רמלה ניתן ללמוד גם מהמסמכים שנמצאו בגניזת קהיר. נראה שבמאות ה-10 וה-11 היתה קהילה זו אף גדולה יותר מקהילת היהודים בירושלים.

כל המתבונן בעיר רמלה של ימינו, אינו יכול שלא להשתומם לאן נעלמה "העיר העצומה", על מבני הפאר שלה המתוארים במקורות. אכן, נראה שרמלה הקדומה היתה "עיר ללא מזל". החפירות הארכיאולוגיות הרבות שנערכו בעיר בשנים האחרונות, מצביעות על כך שהעיר המפוארת חרבה בשורה של רעידות אדמה עזות במאה ה-11 לסה"נ, בתיה נהרסו עד היסוד ואבני הבנייה של המבנים המפוארים נשדדו ונלקחו לבנייה באתרים סמוכים.

המסייר בעיר אינו יכול לפסוח על שלשת המבנים המרכזיים הקדומים ששרדו בה: המסגד הלבן במערב העיר, בריכת הקשתות בצפונה, והמסגד הגדול (שבמקורו הוא כנסיה מהתקופה הצלבנית) בלבה של העיר. וזאת כמובן בנוסף לשווקים ססגוניים, סמטאות ציוריות ואוכל מגוון וטעים.

שוק העיר – ליבּה הפועם של העיר רמלה: בשנים האחרונות, עבר השוק הססגוני, הצבעוני והמקורה של רמלה מתיחת פנים וחווה פריחה מחודשת. בעיר, בה חשקו דמויות מוכרות כמו נפוליאון, צלאח א-דין, הארון אל ראשיד, ריצ'רד לב הארי ואחרים, מתקיים פסיפס רב תרבותי בין דתות וקהילות רבות מ-56 מדינות. במקום ניתן למצוא את הסנדוויץ' הטוניסאי המפורסם של רמלה, את הבורקס הטורקי המוכר ושלל דוכנים קטנים וגדולים של ירקות, פירות בגדים ומעשי מלאכה. מומלץ להגיע ביום רביעי הנחשב ל"יום השוק" של העיר.

רמלה 3
חומת המנזר הפרנציסקני – הכנסייה נחשבה בנצרות כביתו של יוסף הרמתי. בקומה השנייה של המבנה, אשר הוקם במאה ה-15, התאכסן נפוליאון בשנת 1799. האגדה המקומית מספרת שמחלון חדרו בקומה זאת ירה נפוליאון במואזין שניצב בראש המסגד הסמוך, כי הוא הפריע לשנתו. אל חלון החדר ניתן להציץ מרחוב המסדר הפרנציסקני, המוביל אל הכנסייה. במרכזו של אולם הכנסייה מתנוסס ציור בן 500 שנה של צייר הרנסאנס האיטלקי המפורסם טיציאן.

מוזיאון רמלה – מגולל את סיפורה של העיר, שנבנתה לפני 1300 שנה, מאז הקמתה ועד היום. במוזיאון מוצג אוצר העיר, הכולל  376 דינרי זהב בוהקים, בני יותר מאלף שנה. במהלך חול המועד יוכלו ילדים בכל גיל ליהנות מהטבעת מטבעות (5 ₪ למטבע) בעזרת מתקן משוחזר, המטביע מטבעות נחושת באמצעות פטיש ורושמה, בדיוק כמו בעבר הקדום.

המגדל הלבן – התצפית היפה ביותר בעיר. המגדל הלבן, שהדעות לגביו חלוקות אם היה צריח או מבצר צבאי עם חרכי ירי, הינו המבנה הגבוה ביותר ברמלה. המגדל מתנשא לגובה 30 מטר, והוקם בתחילת המאה ה-14. מעל מרפסת הגג של המבנה ניתן לראות ביום בהיר את נופו של כל גוש דן. מבנה זה מועמד להיות מוכרז כאתר מורשת עולמית ע"י אונסק"ו.

רמלה 2

מרכז היהדות הקראית העולמית – מגוון רב של עדות, דתות ומנהגים מושך תיירים רבים לחקור את הווייתה המיוחדת של העיר רמלה. הזרם הקראי הינו זרם ביהדות המקבל על עצמו את התורה שבכתב בלבד. העדה הייחודית, שצמחה במאה ה-8 לספירה, מזמינה מטיילים לסיור בבית הכנסת הגדול של הקהילה בעיר ולחשיפה לאופן אמונתם. הביקור נחשב על פי רבים לפנינה נסתרת בין כל אתרי התיירות וההיסטוריה הרבים הקיימים בעיר.

במהלך חוה"מ סוכות תקיים עיריית רמלה מגוון פעילויות ואטרקציות לכל המשפחה  כולל סיורים מודרכים לקהל הרחב באתרים השונים של העיר

מחפשים את המטמון: בין אתרי העיר רמלה צולמה כידוע הסדרה המיתולוגית חסמב"ה. בחוה"מ סוכות יופעל משחק לכל המשפחה – מחפשים את המטמון בעקבות חסמב"ה. בכל אחד מאתרי התיירות (בריכת הקשתות, המגדל הלבן ומוזיאון רמלה) תוכלו לקבל מפה ייעודית עם מסלול המשחק ורמזים שונים לפתרון החידות. חידון המשחק יעסוק בהיסטוריה של העיר רמלה  ובדמויות מהסרט חסמב"ה.

במהלך חוה"מ יתקיימו סיור מודרך לילדים על ידי שחקנים המגלמים דמויות היסטוריות שפקדו את העיר יתקיים כל יום בין השעות 09:30-14:00.

סיור מודרך למבוגרים יתקיים כל יום בין השעות 14:00-09:30.

במתחם בריכת הקשתות ובמוזיאון רמלה יוכלו הקטנטנים ליהנות מסדנאות יצירה

לפרטים מלאים ונוספים על האירועים, סיורים מודרכים וביקור באתרי רמלה ניתן לקבל באתר: www.goramla.com

 

תגובות

להשאיר תגובה