יוזמה חדשה בשם "חי בריא" מבקשת לספק מעין "תעודת כשרות" פרטית למזון מן החי מקומי ובריא יותר ומבטיחה שמירה על רווחת בעלי החיים במהלך הגידול עצמו
בשנים האחרונות הולכת וגוברת ההתעניינות בקרב הצרכנים לגבי המזון אותו אנו צורכים. אנחנו נחשפים חדשות לבקרים לרמה הירודה של הבשר ה"תעשייתי" הזמין לנו: מהיבטים בריאותיים כדוגמת השימוש השוטף באנטיביוטיקה ברמה המניעתית להיבטים מוסריים כמו פגיעה ברווחת בעלי החיים במהלך הגידול במשק.
עד היום לא הייתה בישראל האפשרות לדעת מאיפה בא הבשר שלנו ואילו פרקטיקות גידול יושמו במשקים. חוסר השקיפות הזה פוגע הן במגדלים הטובים – שאינם יכולים לבדל את תוצרתם מיתר התוצרת בשוק, והן בצרכנים- שאינם יכולים לבצע החלטות צריכה מושכלות. מהיום זה משתנה, בימים אלה מושק השירות שיקרא תו איכות חי בריא – האלטרנטיבה השפויה לצריכת בשר ומזון מן החי.
מאחורי היוזמה עומדים לימור אברבוך, רואת חשבון בהכשרת ודודי פרי, רואה חשבון בהכשרתו, שכיהן בתפקידים בכירים בתעשיית הרכב בארץ ובעולם ש חברו יחד ובמשך למעלה משנתיים למדו, חקרו את התקינה והדרישות העולמיות ויצרו "נהלים"- דרישות לגידול תוצרת מהחי, שמטרתן לקדם חקלאות מן החי אחראית ומקיימת ומזון מן החי בריא יותר.
"עד היום לא הייתה בישראל האפשרות לדעת מאיפה בא הבשר שלנו ואילו פרקטיקות גידול יושמו במשקים. חוסר השקיפות הזה פוגע הן במגדלים הטובים – שאינם יכולים לבדל את תוצרתם מיתר התוצרת בשוק, והן בצרכנים- שאינם יכולים לבצע החלטות צריכה מושכלות. מהיום זה משתנה" אומר פרי.
מה בעצם מבדיל אתכם מהשאר?
"מערך הפיקוח של חי בריא הוא בלתי תלוי ונעשה על ידי חברת פיקוח חיצונית ובלתי תלויה – "אגריאור", הפועלת בהתאם לדרישות ISO65 לחברות פיקוח והתעדה והמוסמכת מטעם משרד החקלאות לבצע פיקוח על תוצרת אורגנית, מה שמבטיח למגדלים, למשווקים ולצרכנים כי תהליך הפיקוח וההתעדה הינו אמין ונטול ניגוד עניינים, כלל, כחלק מתהליך הפיקוח, "חי בריא" מנהלת מערך זיהוי גֶּנוֹמִי במשקי בקר לבשר וצאן לבשר על מנת לאפשר עקיבות (traceability) של כל נתח בשר, מהמזלג עד למשק בו גדל בעל החיים. מעבר ליתרונות בהקשר של בטיחות הציבור, מאפשר המערך הגנומי לזהות זיופים ומוצרים שאינם תוצרת "חי בריא" באופן ברור ומיידי"
מי כבר לוקח בזה חלק?
"נכון לעכשיו משתמשים בתו האיכות עשרות מעדניות, מסעדות ואטליזים, ביניהם: רפי אהרונוביץ מידע הבשרים, לגזיאל מעדני בשר, מו ומו, סוד הבשר, מסעדת NG ועוד"
"יותר ויותר מגדלים מבינים כי הצרכנים דורשים גידול בריא יותר ששם דגש על רווחת בעלי החיים. כמו כן, הם מבינים כי העמימות לגבי מקור המזון הקיימת כיום בשוק אינה מאפשרת לצרכנים לתמוך בגידול מקומי. לפיכך, מגדלים רבים מעוניינים לשנות את שיטות הגידול שלהם ולהצטרף לתכנית "חי בריא". כיום יותר ויותר מגדלים מבינים כי מתן ביטחון לצרכן לגבי מקור המזון ואופן הפקתו זה win win הן למגדל והן לצרכן. בין המגדלים המעוניינים להצטרף לתכנית "חי בריא" ניתן למנות את מגדלי אגודת "מרעה גולן" הכוללת עשרות מגדלי צאן ובקר מרמת הגולן.לקידום הדרישה לתוצרת "חי בריא" בקרב נקודות המכירה, ופעילות לקידום המודעות של התו ויתרונותיו בקרב הציבור הרחב"