אם יש מאכל שאהוב על הישראלים לפחות כמו החומוס אם לא יותר, זהו הצ'יפס שמוגש כמעט לצד כל מנה, בכל עונה של השנה ובשלל וריאציות כיד דמיון הטבח. אספנו לכם כמה מנות יצירתיות, ויש גם מתכון להרפתקנים

הצ'יפס – "טוגנים" בעברית תקנית – הומצא כבר בשלהי המאה ה-18 אי שם בצרפת, ובישראל הוא נחשב למאכל אהוב שמעטר אינספור מנות וגם מוגש כמנה בפני עצמה. הוא לא שמור רק לעונה החמה או הקרה, למסעדה יוקרתית או למזנון אוכל מהיר, ודומה שהאהבה אליו חוצה גילים, מעמדות ומגדרים.

לצד הגרסה המסורתית, הצ'יפס מגיע בארץ לצלחות הסועדים בכל מיני וריאציות יצירתיות. הנה כמה מנות שוות במיוחד עם ניחוח ישראלי מוכר שתוכלו לזלול במסעדה הקרובה לביתכם, ולמי שרוצה לנסות בעצמו – יש גם מתכון של השף צחי בוקששתתר לצ'יפס בלגי אמיתי עם טוויסט ישראלי.

 

הצ'יפס היווני

במסעדת גרקו שמפעילה שני סניפים, בתל אביב ובהרצליה, מגישים שתי מנות צ'יפס בסגנון יווני. בתפריט תמצאו אותן בקטגוריית "חם קטן" במחיר של 38 שקלים כל אחת: צ'יפס זוקיני – זוקיני פריך וריחני המוגש עם ציזיקי וחצי לימון, ולצדו המנה המפורסמת ואחד הבסט סלרים במקום – צ'יפס יווני המוגש עם גבינת קפלוטירי, פפריקה ואורגנו.

גרקו – רחוב אורי צבי גרינברג 25, תל אביב; שדרות אבא אבן 9, הרצליה

 

פיש אנד צ'יפס

מנת הפיש אנד צ'יפס האגדית של רשת בר דגים, מטבח שף מהיר על טהרת הדגים, מכילה בעיקר צ'יפס בלגי שמנמן ופריך שמוגש עם דג קוד בטמפורה ורוטב טרטר סמיך, טעים וחם. המחיר: 49 שקל.

רשת בר דגים – עזריאלי תל אביב, עזריאלי ראשונים, שוק צפון ואושימרקט בכפר סבא

 

שום ופטרוזיליה

מסעדת הבשרים  MEATBALL – Grill&Dinerמציעה גרליק צ'יפס, שזה למעשה צ'יפס עם שום ופטרוזיליה. במקום מעידים שזו התוספת הכי פופולרית כבר 14 שנים, ומגלים שהצ'יפס הטעים מעורבב עם שום ופטרוזיליה קצוצה ומוגש עם דיפ של שמנת חמוצה. מנת הצ'יפס מוגשת גם כתוספת למנות הבשר שמוצעות במסעדה. המחיר: 19 שקל לצלחת קטנה, 22 שקל לגדולה.

מיטבול – דרך המכבים 8, ראשון לציון

 

בטיגון כפול

במסעדת אנגוס תוכלו למצוא צ'יפס מתפוחי אדמה טריים ואיכותיים, מטוגן פעמיים לפריכות מקסימלית ומוגש בקונוס. המחיר: 14 שקל.

אנגוס – רחוב הארבעה 20, תל אביב

 

הצ'יפס הפריך

במסעדת מיטש יציעו לכם צ'יפס בעבודת יד מתפוחי אדמה טריים בטיגון כפול, מה שיוצר צ'יפס קריספי, דק וטעים מאוד המוגש כחלק ממנת הקבב: שני מיטש בפיתה עם חציל רומני, צ'ימיצ'ורי, סלסה, טחינה, בצל מטוגן, כרוב מאודה, מלפפון חמוץ רומני וכמובן הצ'יפס הטרי. המנה מוגשת עם לימונדה ומחירה 35 שקלים, ואילו מנת שלושה מיטש בפיתה עם כל מה שמסביב תעלה לכם 45 שקלים.

מיטש – רחוב חיים חבשוש 31, תל אביב

מתכון: צי'פס בלגי אמיתי ממטבחו של השף צחי בוקששתתר

צ'יפס בלגי אמיתי עם טוויסט ישראלי – יש דבר כזה, ועל המתכון שלפניכם חתום השף צחי בוקששתתר, שייקח אתכם יד ביד בדרך החתחתים עד למתכון המיוחל. שלא יכעסו עלינו שאר עמי בלגיה – הכוונה ליצירה המשותפת להם ולהולנדים, ואם זה תלוי בהם, זה בא עם ה-מ-ו-ן מיונז. "מדובר בשיטה קצת טרחנית אבל אולטימטיבית", הוא מסביר, "או במילים אחרות: ככה עושים צ'יפס כמו שצריך, וזו עוד שיטה מקוצרת".

לשם התחלה ברגל ימין צריך להתארגן על תפוחי אדמה טובים, גדולים ומוצקים. "טרם נבחר הזן המנצח, מה גם שבארצנו הנושא טרם קוטלג עד תומו ברשתות המכירה", מסביר בוקששתתר ומעיד ש"בבית אני מעדיף את הלבנים עם הקליפה הבהירה ובעבודה ב-Black למשל את הצהובים עם הקליפה האדומה, דוגמת דזירה ורוזנה".

ההכנה:

קולפים את תפוחי האדמה ומנקים מ"העיניים" ומנגיעות ירוקות. לא חייבים לקלוף, אבל הירוק חייב לרדת. לאחר מכן פורסים בעובי הרצוי באמצעות סכין רטובה, ורצוי להחזיק קערה עם מים ליד קרש החיתוך. את הפרוסות חותכים למקלות, ויוצאים לדרך. מהו העובי הרצוי? לפי בוקששתתר, "מה שיותר עבה יותר עסיסי, והדקים יותר פריכים. 2-1 סנטימטר זה צ'יפס טוב, העיקר שכולם יהיו באותו עובי".

בהמשך שוטפים את הצ'יפס טוב-טוב ומניחים בסיר גדול, מכסים במים קרים ושמים על להבה גדולה, מרתיחים ומכבים. אם המים רתחו מהר, בודקים שהמקלות מוכנים לשלב הבא – הצ'יפס צריך להיות שביר במקצת ולא גמיש כמו קודם. אחרי שמקלות הצ'יפס הצטננו מסננים, פורסים על מגש ומניחים במקרר. כשהם קרים מעבירים בידיים, בזהירות, למגש עם מגבת מטבח או נייר סופג.

בנקודה הזו ניטש ויכוח: הקפדנים יטגנו את הצ'יפס טיגון מוקדם של ארבע דקות ומחצה בשמן חם-מתון ויצננו שוב לכמה שעות במקרר, ואילו "הזורמים" יעבירו ישר לטיגון סופי. כך או כך, חשוב לא לשכוח שני חוקים: הראשון – המפגש בין קר לחם הוא סודו של הצ'יפס, והשני – תמיד נשמור על מעט צ'יפס מול הרבה שמן.

על הטיגון חשוב שתדעו כי כאשר טובלים קצה צ'יפס בודד בשמן חם מספיק, הוא רועש ורוחש, ורק אז מוסיפים קבוצה ומטגנים, בערך חמש דקות. בקערת נירוסטה או מסננת בוזקים מלח, מערבבים ומעבירים לכלי הגשה, עם נייר סופג. בדרך כלל הנייר אינו מספיק לספוג כלום בטרם חיסול הכמות. ודבר אחרון: לא לשכוח לתת לשמן להתחמם לפני הסיבוב הבא. בתיאבון!

 

תגובות

להשאיר תגובה