שלושה ימים של תרבות, קולינריה וזהות יהודית- תערוכת אמנות, סיורי מאפיות בכל רחבי הארץ, פופ-אפ טעים ופעילויות לכל המשפחה. 15-13 בנובמבר 2025 | 'אנו – מוזיאון העם היהודי' בתל אביב וברחבי הארץ
FOODISH, אגף הקולינריה של 'אנו – מוזיאון העם היהודי', גאה להשיק את פסטיבל החלה הראשון: חגיגה רב־חושית המוקדשת למאכל שהוא הרבה מעבר ללחם – סמל של מסורת, קהילה, טעם וחיבור בין דורות. בין התאריכים 15-13 בנובמבר ייערכו במוזיאון, בתל אביב ובנקודות נוספות ברחבי הארץ שלושה ימים גדושים באירועי תרבות, אמנות וקולינריה ייחודיים: תערוכת אמנות וסיור מודרך בתערוכה, סיורי מאפיות, פופ־אפ טעים ופעילויות לכל המשפחה – כולם סביב החלה על שלל צורותיה, טעמיה ומשמעויותיה.
החלה, בצורתה המוכרת כיום, היא מאפה יהודי מסורתי שהתפתח באירופה של ימי הביניים, בהשראת לחמי חג מקומיים שנהגו לקלוע לצמות. קהילות יהודיות אימצו את הצורה הקלועה והעניקו לה משמעות רוחנית עמוקה – סמל לשפע, קדושה וקהילתיות. עם נדידתן של קהילות יהודיות ברחבי העולם, התפשטה החלה וקיבלה וריאציות מגוונות – מתוקות או מלוחות, עגולות או ארוכות, עם צימוקים, שומשום או זרעי פרג – אך תמיד נשמרה כמוקד של שולחן השבת והחג.
למרות מעמדה הבולט במסורת היהודית, לא התקיים עד כה בעולם פסטיבל תרבותי־קולינרי רחב היקף המוקדש כולו לחלה. פסטיבל החלה של FOODISH אגף הקולינריה של 'אנו – מוזיאון העם היהודי' מתקיים בחסות רולדין, והוא הראשון מסוגו – חגיגה עולמית לסמל יהודי־קולינרי הקושר בין דורות, קהילות ויבשות. 
בין האירועים בפסטיבל: התערוכה הקבוצתית 'הפרשת חלה' המתארחת ב'אנו – מוזיאון העם היהודי' בהשתתפות עשרות אמניות ואמני; סיור מודרך בתערוכה עם אוצר התערוכה ד"ר גיא מורג צפלביץ והאמנית ומפיקת התערוכה קרן שפילשר; 'אולי תבוא יונה' – מיצב של האמן אילן פלד; 'ביקור במאפיה' – סדרת סיורים, טעימות וסדנאות אפיה במאפיות ברחבי הארץ; פופ־אפ 'חלה על מקל' במתחם רביעיית פלורנטין בשיתוף דיגיתל; פעילות 'מי אכל את החלה' לכל המשפחה ב'אנו – מוזיאון העם היהודי' ופיקניק קהילתי הכולל הכנת חלות על גדות הירקון בשיתוף גני יהושע.
באירוע הפתיחה של הפסטיבל יוענק אות 'חלת הזהב של FOODISH' ליצירה תרבותית ועשיה חברתית באמצעות החלה, לאנשים וליוזמות שהפכו את החלה לכלי תרבותי, אמנותי או חברתי – אמצעי לחיבור, השראה ותיקון עולם: מאפיית אבולעפיה, מאפיית 'ילדודס', האמנית אלישבע ריוח, אומן החלות הבינלאומי עידן חבסוב – @challahprince ושלושה מיזמים אזרחיים להכנת חלה־שניצל ללוחמים במהלך השנתיים האחרונות: 'החמ"ל של ענבל', 'שישניצל' ו'חבורת השניצל'.
עודד רביבי, מנכ"ל 'אנו – מוזיאון העם היהודי', מסר: "פסטיבל החלה הוא יוזמה ראשונה מסוגה, המביאה אל מרכז הבמה את החוויה היהודית המקורית – זו שמתחילה בשולחן השבת המשפחתי ונארגת מזהויות ומסורות העוברות מדור לדור. אנו – מוזיאון העם היהודי עוסק בזהות היהודית דרך המטען התרבותי המשותף – אמנות, היסטוריה וקהילות – ובאמצעות FOODISH, גם דרך האוכל והקולינריה. 'אנו' עושה זאת בשאיפה ומתוך מחויבות עמוקה להנכיח ולשמר את התחנות המשמעותיות המרכיבות את הפסיפס העשיר של העם היהודי – בישראל ובעולם. "
מרב אורן, מנכ"לית FOODISH – אגף הקולינריה של המוזיאון, אומרת: "החלה היא הרבה יותר ממאפה – היא סמל של חיבור, מסורת וחום אנושי ופסטיבל החלה מאפשר לנו לחגוג יחד את הצד השמח והיצירתי של הסיפור היהודי. אני רואה את החלה כקנבס לעשייה קולינרית תרבותית. זה מאפה על זמני, שמאפשר לנו לשחק, להתחבר ולבחון את גבולות הזהות שלנו ואני מזמינה את כולם להצטרף אלינו לחגיגה, אצלנו במוזיאון ובכל רחבי הארץ".
'פסטיבל החלה' 13-15 בנובמבר,
FOODISH, 'אנו – מוזיאון העם היהודי'
רח' קלאוזנר 15, קמפוס אוניברסיטת תל אביב, הכניסה להולכי רגל משער 2
לפרטים נוספים על הפסטיבל באתר FOODISH
פסטיבל החלה | אנו – מוזיאון העם היהודי
צילומים: מיכל הרבסטמן,זיו עמר,









