10 ימים באוגוסט של אירועי מחול עם עשרות מופעים, חזרות פתוחות לקהל הרחב ומופעי חוץ של מיטב המחול הישראלי – בפסטיבל אחד! לאור המצב, הפסטיבל שם דגש על יצירה מקומית של עבודות חדשות לצד רטרוספקטיבות ותכנים נוספים, המחברים את הקהל ומאפשרים לו "לגעת" ביוצרים וביצירות.
איתן אלחדז ברק
לראשונה, יתקיימו חזרות פתוחות לקהל הרחב בכל ערב במהלך הפסטיבל – כפעולה חברתית קהילתית המקרבת את הקהל לתהליך היצירה, ולעולם הפנימי של היוצרים.
החזרות יתקיימו ברחבה המרכזית של מרכז סוזן דלל. הכניסה לחזרות חופשית (!)
היוצרים המשתתפים בפסטיבל: אורלי פורטל, הקבוצה לריקוד קאמרי מיסודה של נועה אשכול במחווה לציון 100 שנה להולדתה, הלל קוגן, יוסי ברג ועודד גרף, ליאור תבורי, דרור ליברמן, אייל דדון, רועי אסף, מיכל סממה, אורי לנקינסקי, אבי קייזר וסרג'יו אנטונינו, ג'יאני נוטרניקולה (יוצא להקת בת שבע), ניב שיינפלד ואורן לאור.
פסטיבל תל אביב דאנס 2024, פסטיבל התרבות החשוב והמוביל בתחום המחול העכשווי בארץ ייערך השנה בין התאריכים 1-10 באוגוסט, ויכלול 19 מופעים של עשרות יוצרים, כוריאוגרפים ורקדנים ישראלים, שמתוכם 7 בכורות, וכן מופעי חוץ, חזרות פתוחות ואירועים מיוחדים.
הפסטיבל ייפתח בערב חגיגי, במופע "אל אטלאל" של אורלי פורטל, רקדנית וכוריאוגרפית שמציגה ביצירתה פרשנות עכשווית למסורות עתיקות, ומשלבת אלמנטים מתחומי המחול העכשווי לצלילי הזמרת האגדית אום כולתום

פסטיבל ת"א דאנס מביא יצירות ומופעים בולטים המתכתבים ומגיבים לאירועי התקופה האחרונה, בהם:אירועי מחווה לציון 100 שנה להולדתה של נועה אשכול, ממציאת כתב- התנועה אשכול-וכמן, אחד מכתבי התנועה היחידים בעולם, אמנית ישראלית אשר עבודותיה מוצגות במוזיאונים בינלאומיים ברחבי העולם. במסגרת האירועים תעלה הקבוצה לריקוד קאמרי מיסודה של נועה אשכול, בהשתתפות הרקדנית רחלי נור-כהנא בת ה-83, סדרת ריקודים 'לוחם וחולם' מופע המהדהד נושא המלחמה. עם פרוץ מלחמת יום כיפור, השהתה אשכול את עבודתה על הריקודים והחלה ביצירת שטיחי קיר – קומפוזיציות מופלאות משאריות בדים. אשכול טענה כי זה אינו זמן לרקוד, שטיחי הקיר שפכו אור על קשר ייחודי בין אמנות פלסטית לכוריאוגרפיה, והפכו את נועה אשכול לאמנית פלסטית מוכרת בכל העולם. בנוסף, יוקרן סרט מ-1976 העוסק בכתב התנועה ׳אשכול -וכמן׳, בהנחיית אורי זוהר.
פסטיבל תל אביב דאנס מציג תוכנית הממוקדת בצמד האמנים הישראלים יוסי ברג ועודד גרף, הכוללת יצירות בולטות מתוך שני עשורי יצירה, שזיכו אותם בהכרה בינלאומית וגוף עבודה מרובד הכולל למעלה מ -30 יצירות. התוכנית פולחן, פנטזיה ואהבה לוקחת את הקהל למסע דרך שלוש מיצירותיהם הבולטות: פולחן האביב #2, 4 פנטזיות וקוף, ו- When Love Walked In, העוסקות בנושאים של גבורה והקרבה, חמלה ואהבה, הומור, צער וקלישאות תרבותיות. בהקשר של המצב הנוכחי, אין מנוס מהרהור על טבע האדם ובניית נרטיבים ואידיאולוגיות.

ביצירתה של סתיו סטרוז בוטרוס, 'פרידות', מובאת לקדמת הבמה הפיוטיות שבאבל, כאשר צורות שונות של פרידה – אישית וקבוצתית – מתערבבות יחדיו, קושרות זו את זו בגורל של יגון וזיכרון משותף.
עוד בפסטיבל : הלל קוגן המציע פרשנות מודרנית והומוריסטית (עם קריצה) לפלמנקו, להקת המחול ליאור תבורי במופע חדש ומפעים, יצירתו החדשה של אייל דדון ללהקת המחול סול, אורי לנקינסקי במופע מחווה לג'קי אונסיס, ניב שיינפלד ואורן לאור במופע ברוח הדיסקו אשר יתקיים ב'סוהו האוס' ביפו במסגרת שיתוף פעולה עם 'פסטיבל ת"א דאנס".
תוכניות נוספות אשר יתקיימו: חשיפת הדור הבא של היוצרים החדשים מתוכנית 1|2|3, מופעים לכל המשפחה, שיח אמנים ומופעי סטודיו, וחזרות פתוחות לקהל הרחב, המאפשרים שיתוף וקירוב במהלך קהילתי חברתי המאפשר חשיפה לתהליך היצירה וחיבור בין עולמם של היוצרים והרקדנים לתהליכי עבודה אישיים מקוריים וייחודיים.
ענת פישר לבנטון, מנכ"לית מרכז סוזן דלל: "תל אביב דאנס הינו פסטיבל שנתי, המתקיים במרכז סוזן דלל זאת השנה ה- 24, והשנה בצל המלחמה החלטנו לשים דגש על יצירה ישראלית. אנו מקדמים מחול ישראלי גם בימים כתיקונם והשנה אנו גאות עוד יותר לתת להם במה. דווקא בתקופה זאת הפסטיבל מציע מרחב מפגש חשוב עם מופעים שנותנים ביטוי למה שכולנו חשים, יחד עם השקעה ותמיכה ביצירה מקומית וחיבור משמעותי עם הקהל".
נעמי פרלוב המנהלת האמנותית של מרכז סוזן דלל: "אמנות אינה נוצרת בחלל ריק, היא חיה ומגיבה למציאות סביבה וגם כאן בחרנו בקפידה יצירות המגיבות למציאות שבה אנו חיים בתקופה מורכבת זאת. אנו מזמינות את הקהל לבוא ולהנות ממופעי המחול הטובים והמרגשים ביותר."

ענת לבנטון ונעמי פרלוב: "פסטיבל הוא ארוע חגיגי ומרגש, כזה שמתכוננים אליו האוצרים והיוצרים, כמו גם הקהל הפוקד אותו. אלא שאנחנו בתקופה שבה המילה "פסטיבל" מהווה דיסונאנס מוחלט למציאות שאנחנו חווים וחשים בימים אלה. בכל זאת, בחרנו לקיים את אירוע "פסטיבל תל אביב דאנס" שזו השנה ה 24 לקיומו.
למרות, ואולי דווקא בשל המצב, אנו חשות חשיבות עליונה להמשיך לתמוך ולקדם את העשייה התרבותית, לקרב ולחבר בין הקהל ליוצרים וליצר תקווה.
השנה החלטנו להפנות זרקור אל המקומי-ישראלי , אל להקות, יוצרים ויוצרות אשר יצרו עבודות חדשות במהלך השנה המורכבת החולפת, שרובן תעלנה כבכורות במסגרת הפסטיבל. היצירות מבטאות את עולמם של היוצרים ונוגעות בנושאים אישיים, תרבותיים, חברתיים, פוליטיים ורגשיים. כל יצירה מביאה עמה משמעויות שונות ומעניינות, במיוחד על רקע התקופה הנוכחית.
השנה, מאפשר לנו פסטיבל תל אביב דאנס לצלול פנימה אל המרחב המקומי, ולחוות חיבור אינטימי עם היצירה הישראלית. אנו גאות בתוצרים הנפלאים שנולדו מתוך המציאות המורכבת, ומזמינות אתכם למצוא כאן רגעים של השראה, הנאה ותקווה.

בנוסף, תתקיימנה ברחבה המרכזית חזרות פתוחות במהלך הפסטיבל כאקט חברתי קהילתי, וכולם מוזמנים ומוזמנות להציץ בהן ולהתקרב לעולמם של היוצרים העוברים תהליך ארוך (לעיתים סיזיפי) של יצירה, תוך לבטים, שינויים, חרטה והשלמה. זהו תהליך שמעניין לצפות בו ולצלול לתוך הקשר והשיתוף היצירתי של היוצר עם המבצעים.
שנת 2024 מסמלת את שנת הולדתה ה-100 של נועה אשכול, שנולדה בשנת 1924 בקיבוץ דגניה ב' והיתה בתו של לוי אשכול, ראש הממשלה השלישי של מדינת ישראל. נועה אשכול, כוריאוגרפית ואמנית ישראלית, המציאה את כתב התנועה אשכול-וכמן והקימה את הקבוצה לריקוד קאמרי הפעילה עד היום. שטיחי הקיר שיצרה זוכים להכרה בינלאומית ושופכים אור חדש על מערכת יחסים ייחודית בין כוריאוגרפיה לאמנות חזותית.
פסטיבל תל-אביב דאנס מציג לראשונה תוכנית ייחודית המקיפה את גוף העבודות הרחב של נועה אשכול. התוכנית נובעת מתוך נקודת מפנה שחוותה אשכול במהלך מלחמת יום כיפור ב-1973, כאשר הגבר היחיד בקבוצה לריקוד קאמרי, שמוליק זיידל, גוייס לצבא, השעתה אשכול את פעילות הקבוצה והצהירה שאין זה הזמן לרקוד ושיש להמתין עד שהמלחמה תיגמר.