עכשיו יש בנינו גם ברית דמים

דור רחמים, אחד ממפיקי פסטיבל הנובה מספר על הרעיון להקמת מיצג ההנצחה ל 364 הנרצחים במסיבה. הקמת מתחם הריפוי "לא רצינו לנטוש את אותם אנשים שכבר ננטשו פעם אחת", על הכתף הקרה שהם קבלו מחלק מקהילת הטרנס העולמית וגם מספר איך המדינה הכירה בטיפולים אלטרנטיביים שעוזרים ליציאה מהטראומה: "הרווחה הכירו גם בריטריט שטיפול רשמי".

הטבח בפסטיבל נובה ברעים הוא ככל הנראה אירוע הטרור שגבה הכי הרבה קורבנות בעת מופע אומנותי מאז ומעולם והוא אירוע חלק מהתקפת הפתע של השביעי לאוקטובר שייכנס להיסטוריה כאירוע הטרור השני בקטלניות שלו אחרי פיגועי ה 11 בספטמבר .

פסטיבל הנובה ייזכר כאירוע המוזיקלי שמסמל יותר מכל את הניגוד שבין רוח המסיבה בו צעירים שבאו לחגוג יחד : "אהבת חינם והפצת אור.." הפך החל מהשעה 06:29 למקום שבו : "מלאך המוות צולל מטה, יורה מטח של קליעי שנאה החודרים את מעטה האושר כמו משב חורף מקפיא. האוויר הסמיך מצחוק וחברות ,הופך לתמונה קודרת של זוועה בלתי נתפסת. תמימות ואהבה, שפעם ריחפו גבוה יחדיו, מתרסקות אל הקרקע במפולת של חלומות מנופצים" את הדברים הללו כתבו מפיקי הנובה לכבוד מיצג הנצחה שעלה לפני יותר מחודש במתחם האקספו בגני התערוכה. דור רחמים (28) אחד ממפיקי האירוע יצר את המיצג המצמרר לטובת אלו שלא היו, אלו שכבר אינם ובעיקר כדי לגייס תרומות עבור המשך שיקום 'קהילת הנובה'.

 

בכניסה למתחם מיצג ההנצחה של הנובה מוצג סרט קצר על קהילת הטרנס שישראל היא אחת המובילות של המוזיקה והתרבות הזו. רחמים שהיה באותה שבת נוראה במסיבה ועסק בחילוץ פצועים וגם הוא עצמו מצא מחסה במשך שעות בבית באחד מישובי העוטף: "בשבוע הראשון ירדנו לשטח לחלץ אנשים. עסקנו במיון השמות של המשתתפים כדי שנבין היכן הם. פתחנו חמ"ל שהכווין כוחות לפי מיקומי וויז

כחודש לאחר המתקפה מפיקי הנובה פתחו מתחם טיפולים מיוחד : "מתחם "איזונובה" שהקימו עם עמותת איזון בקיסריה" כתבה על כך עמותת 'סולידריות ישראלית' והמשיכה :"החבורה החליטה לנתב את הצער והקושי לטובת שיקום, והקימו מתחם מדהים, רגוע, מכיל ומרגש, שמארח את הניצולים על בסיס יומי. הם בחרו את אחד המקומות היפים ביותר במדינה, שבימים רגילים מארח שמחות ואירועים – ועכשיו נועד לחבק ולטפל בנפשם של השורדים. הם מקבלים מעטפת של התערבויות גוף ונפש: טיפולים, חוגים, הופעות ובעיקר שהות אחד עם השני, כמי שעברו יחד אירוע כל כך בלתי נתפס".

אפשר לומר שקהילת המטפלים הישראלית התגייסה בהתנדבות, נכון?

"המטפלים התגייסו הרבה מאוד אנשים טובים שנכנסו איתנו מתחת לאלונקה ועזרו לנו לטפל בקהילה שלנו. נוסף לזה אני חושב שחילקנו מענקים ביותר מחצי מיליון שקל אנחנו.כל הפעילות שאתה רואה פה זה מכספנו, זה מהחברה שלנו. אנחנו היום מגייסים תרומות כדי להחזיר ולעשות להחזיר את הטיפול לקהילה דרך תרומות. היו אנשים שהתקשרו אלינו ואמרו לנו 'אין לי שכר דירה לשלם ועד שאתה מקבל כסף מהרווחה הם עוברים מסלול שלא בא להם כבר לקבל את הכסף אז פשוט נתנו מענקים ישירים למשתתפים באירוע כדי שיוכלו לשרוד את החודש"

ספר לי איך הקהילה עזרה לאנשים לצאת מהטראומה ? אילו פגיעות אפיינו את המשתתפים ?

"בשבוע הראשון אנשים באמת פחדו לצאת מהבית, כי הם עדיין חוו טראומה מתגלגלת. בעצם אנחנו עדיין בתוך זה. יש שם אנשים שמיד אחרי המסיבה התגייסו ויש להם חברים בעזה. בעצם גילינו שאנשים נכנסים לדיכאון והם עדיין בטראומה בבית, הדבר החשוב הוא שצריך להוציא אותם החוצה ולתת להם את החיבוק ואת הטיפול. כי במתחמי הטיפול יש איזה שהיא תחושת שייכות, מין, איזה גורל משותף שנכפה עלינו ביחד. אלו שהיו באירוע אז הם מרגישים שיש מי מבינים אותם. גם אתה לא צריך לדבר ולספר כי דרך העיניים מבינים ומרגישים".

 

מה התחושות שהיו?

"פחד הרבה מאוד כאב, הרבה מאוד.
טראומה שהיא מתבטאת בדיכאון בעצבות זה בעצם.
אנשים הרגישו שנטשו אותן ואנחנו לא רוצים לנטוש אותם שוב ערכו במתחמים מעל ל 200 ערבי הנצחה עם הופעות בהתנדבות

אז המטרה של המיצג זו הנצחה ?

"הסברה וחלק עיקרי ממנו זה באמת לגייס משאבים ותרומות כדי לעזור ולהחזיר את הכסף לקהילה ולטפל בהם, אנחנו השקנו תוכנת 'הילינג ג'רני' אנחנו מנגישים למשתתפים את הזכויות שלהם ואנחנו יוצאים את המיצג עוד כמה שבועות לניו יורק".
רחמים מספר בעניין ההזדהות של קהילת הטרנס העולמית עם הטבח : "קבלנו חיבוק אבל לא מכולם. היו הפקות שהזדהו אתנו. אבל אנחנו רוצים להבהיר לכולם שזה גם יכול לקרות אצלם כי לא מדובר בעניין של שמאל וימין אלא באנשים שבאו פשוט לחגוג בפסטיבל מוזיקה – אהבה, אחווה ורעות ערכים שמשותפים לכולם".

רחמים מסכם ומשאיר נימה אופטימית : בסוף מהמקום הכי קשה, מהמקום הכי נמוך אתה צומח ועושה דברים יותר גדולים. אני חושב שזה נתן לנו את ההזדמנות לבוא ולהציג לעולם וגם לנו, בתור קהילה שאנחנו כן יכולים לצאת בסוף מהמשבר הזה, ולהראות לעולם שמה שקרה פה הוא אסון גדול, אבל אנחנו קמנו חזקים.ואנחנו נצליח לחזור לשגרה. נצליח לחזור לחיים ולהתמודד ולהיות ביחד כקהילה וזה המטרה.עוד נחזור לרקוד". אגב אחד ההישגים שלנו זה שהמדינה הכי בריטריטים כטיפול רשמי. דרכנו הבינו היום שרפואה אלטרנטיבית, זה משהו שיכול להוציא אנשים מטראומה. אם בן אדם ששבוע ראשון בקושי יצא מהבית, בסוף עשה את המאמץ, יצא מהבית והוא גם לא יכל לשמוע מוזיקה אחרי זה ואז הוא הצליח לשמוע מוזיקה ולהיפתח ולחזור לחיים. זה ההצלחה שלנו. מה צריך בסוף – חיבוק ,מישהו שיכיל אותך, מישהו שיעזור לך, שידחוף אותך למעלה".

קישור לתרומות לקהילת נובה

https://secure.givelively.org/donate/the-giving-back-fund-inc/nova-community

 

 

תגובות

להשאיר תגובה