מוצצים הינם מצרך פופולרי בקרב ילדים והורים. השימוש בהם יכול להועיל, בהתאם למצב, אך שימוש נרחב עלול להוביל לבעיות שונות. בין יתרונות השימוש במוצץ: תנועות היניקה מרגיעות את התינוק, עוזרות להם להירדם ומעודדות את העיכול. בזמן שהתינוק משתמש במוצץ, הוא מאמן את שרירי הפה ומשפר את הקואורדינציה בין הלסת, החך, הלשון והשפתיים, דבר המסייע לפיתוח הכישורים האוראליים של התינוק החשובים לבליעה, לעיסה ולדיבור. עם זאת, שימוש ממושך במוצצים עלול להוביל לשיניים עקומות, לכן, יש לבחור במוצץ עם הפטמה הנכונה.
מחקר שנערך באוניברסיטת Minho בפורטוגל, הציג תוצאות עדכניות בנוגע להשפעת צורות שונות של פטמה על מיקום השיניים והתפתחות החלק העליון של הלסת. לצורך המחקר, פיתחו המדענים מודל מורכב, ממוחשב, המדמה באופן מדויק ומפורט חך של ילד בן 6 חודשים. מודל זה גם חיקה את מחזור היניקה, להשגת תוצאות מדויקות.
במסגרת המחקר, נבדקו מספר מוצצים בעלי צורות פטמה שונות: עגולות, סימטריות או שטוחות ואורתודונטיות, והשפעתם על השינויים במיקום השיניים והתפתחות הלסת בקרב תינוקות, כאשר הפרמטר להשוואה היה פיזור הלחץ על פני החך שעלול לגרום לשינויים במיקום השיניים או לעיוותים במבנה הלסת.
התוצאות הראו שלמוצצים האורתודונטים עם הפטמה הייחודית/ הא-סימטרית, בעלת חלק תחתון שטוח וחלק עליון מעוגל וצוואר צר במיוחד, יש את הסיכון הנמוך ביותר לשיניים עקומות ולעיוות במבנה הלסת, מבין המוצצים שנבדקו2. בשימוש במוצצים אלה פחות לחץ מופעל על החך והלחץ מפוזר באופן אחיד יותר בזמן היניקה ובכך מפחית את התזוזה של השיניים החותכות והטוחנות. הצורה האורתודונטית של הפטמה, מאפשרת לחלק העליון המעוגל להתאים לחך של הילד, בעת שהחלק התחתון השטוח, מספק ללשון מספיק מקום לבצע את תנועות היניקה הטבעיות.
המחקר שבוצע על ידי המדענים מפורטוגל, נבחן גם מול אנשי מקצוע ומומחים מתחומים שונים: מיילדת, רופאת שיניים לילדים, רופא ילדים, קלינאית תקשורת ואורתודונט. הקונצנזוס של המומחים קבע שבמחקר הסימולציה, מוצצים אורתודונטים העניקו תוצאות טובות יותר מאשר המוצצים האחרים שנבדקו. כתוצאה מכך, מוצצים אלו הפחיתו את הסיכון לשינויים במיקום השיניים בהשוואה למוצצים אחרים, בהתאם לתדירות, העוצמה וזמן השימוש. מסיכום דבריהם עולה כי, הצורה הנכונה של פטמת המוצץ, צורה אורתודונטית עם צוואר צר, החומר הרך ממנו הוא עשוי, הגבלת השימוש לאורך היום ומועד הגמילה, הם גורמים חשובים להתפתחות נורמלית של הלסת.
"תוצאות המחקר הנוכחי הן טיעון תומך ומרכזי בעד מוצצים. הוכח מדעית שלמוצץ, לפחות אם מדובר במוצץ הנכון, אין השפעה שלילית" (ד"ר כריסטופר מצלר, רופא ילדים)
"יש לברך על כך שהמחקר הנוכחי חיפש את צורת המוצץ האופטימלית, כי מוצץ יכול להועיל ולהקל על המתח" (אינגריד לוהמן, מיילדת ויועצת הנקה)
"בזכות המחקר הזה יש לנו מודל המדמה את ההשפעה של צורות פטמה שונות על מבנה הפה" (ד"ר מתיו קיפל, אורתודונט)
"המחקר הנוכחי מראה באופן מרשים את היקף העיוותים ושיניים לא מיושרות שנגרמו משימוש במוצצים לא נכונים ולזמן ארוך מדי" (ד"ר איזבל פון גימניך, רופאת שיניים לילדים)






