שלושה סוחרי בורסה – אישה ושני גברים, חושפים את חייהם האישיים, ההרגלים בעבודה, מה הביא אותם למקצוע, האם החיים מחוץ לעבודה נראים כמו הסרטים בהוליווד ואיך זה לנהל כל כך הרבה כסף של אנשים אחרים .ולא תאמינו מה יש להם לומר.

 

אלי קאופמן (32)

מצב משפחתי: נשוי + 3

תפקיד: יזם שוק ההון. מייסד ומנכ"ל מכללת אפיק בתל אביב למסחר בשוק ההון

"עשיתי עסקה בחתונה שלי ולאשתי לא היה מושג"

"ההיכרות שלי עם השוק הייתה במקרה. כשהייתי בן 19 החלטתי להשלים בגרויות ולצורך כך לקחתי מתרגל במתמטיקה. כל פעם שהגעתי אליו לדירה שמתי לב שיש מחשב פתוח בצד והוא כל כמה דקות רץ אליו וחוזר. אחרי כמה זמן שאלתי אותו והוא אמר לי שיש מניה שהוא קנה לאחרונה והוא עוקב אחריה. ואז התחלתי לחקור את התחום.

מהר מאוד הבנתי שאין לי המון כסף להשקעה, אבל אז שמעתי שאפשר לסחור במט"ח ללא סכום התחלתי גבוה – אז אמרתי לעצמי בוא ננסה. גייסתי את כל הכסף שאני יכול ונכנסתי לתחום של המסחר במט"ח. אלא שאחרי שנה הפסדתי מחצית מהכסף.

במקום לוותר אחרי החלטתי בדיוק הפוך – ללכת על זה ובגדול. הלכתי לבנק, פתחתי חשבון מניות והתחלתי לסחור בשוק הישראלי ומאז הכול היסטוריה.

המסחר טבוע בי עמוק. עבדתי במהלך חיי בנגרות, מכירות, מזון, מסגרות ושיווק אבל שוק ההון עניין אותי יותר מהכול. אחרי שכבר הבנתי שזה יהיה המקצוע שלי התחלתי לקרוא כל חומר שהצלחתי לאגור על שוק ההון, כתבתי ספר שנקרא "נינג'ה של סוחר – כלים ללוחמה פסיכולוגית בשווקים הפיננסים" ופתחתי מכללה ללימוד שוק ההון.

חשוב להבין, המתח בעבודה הוא עצום, וכדי להתמודד איתו אני לוקח איתי משהו שהיה לי מילדות – הקבלה. בגיל 16 התחלתי ללמוד קבלה עם קבוצה של אנשים חסידים במשך 15 שעות ביום וזה נתן ונותן לי איזון ופרופורציות בחיים – על מנת להתמודד עם לחצים.

אני יודע שהמתח בעבודה יכול להגיע לחיי האישיים, אבל אני מנסה בכל כוחי לא לערב את הבית בעבודה שלי. אשתי מעולם לא ידעה על העסקאות שלי. בחתונה שלי עשיתי את העסקה הכי טובה שלי בחיים – ואשתי לא ידעה שום דבר. לא היה לה מושג. היו לי המון מצבים שהפסדתי המון כסף ואף אחד לא ידע. כולל הקרובים אליי ביותר.

המלצות שלי לסוחרים מתחילים? להיכנס לתחום אבל לקחת בחשבון ולהיות מוכנים לעבודה שהיא מנטלית ולא שכלית. מי שבא וחושב שהכסף יורד מהעצים אז שלא יגיע.

על מה לשים את הכסף: קחו טיפ לעסקה לטווח ארוך. מניית AIG – מי שישים שם כסף ירוויח".

unnamed (3)

 

תהילה אורי (29)

מצב משפחתי: רווקה

תפקיד: סוחרת בטופ אלפא מניות ואיגרות חוב. מנהלת תיקי לקוחות

"הגרפים נכנסו לי לחלומות"

"מאז שאני זוכרת את עצמי תמיד דיברו על הבורסה בסביבה שלי – אם זה בארוחות המשפחתיות או בשיחות בין חברים. תמיד היה בשוק ההון משהו שמשך אותי מאוד. בער בי חוסר הוודאות של המסחר, המשחק הדינמי הזה שמלווה בהמון אי ודאות.

לפעמים אני עדיין לא מאמינה שאני מנהלת היום סכומי כסף של מיליוני שקלים ללקוחות. במיוחד בהתחשב בעובדה שרק לא מזמן הייתי דיילת קרקע באל על וסטודנטית לכלכלה בבר אילן.

אין ספק שהמתח בעבודה הוא משמעותי והאינטנסיביות מלחיצה אבל לומדים להתרגל לזה. לומדים לעשות את ההפרדה.

חלק מההתמודדות במקצוע היא שאין שגרת יום מסודרת. אמנם רוב העבודה שלי היא בהתאם לשעות המסחר בארץ (9:45-17:30, ש"ס), אבל אני סוחרת גם בחו"ל אז יוצא לי לעבוד גם בשעות מאוחרות יותר.

הרבה שואלים אותי איך זה להיות אישה במקום שלכאורה הוא טריטוריה של גברים, אבל האמת שאני לא מבינה למה. כמו בחיים, כך גם בשוק ההון, יש הרבה יתרונות מבחינת היותי אישה. ההסתכלות שלי היא אחרת – הפרספקטיבה היא לגבי מה שאנחנו עושים שונה. אני לוקחת איתי המון קור רוח וזה משהו שחשוב לעבודה שהיא גם ככה מאוד  לחוצה.

אין ספק שזו עבודה שנכנסת אליך גם אחרי השעות שבמשרד, אבל אני עושה הכול כדי לא לקחת את העבודה הביתה. עם זאת, היו מקרים, לפחות בהתחלה, שהמסכים והגרפים נכנסו לי לחלומות.

מדובר במקצוע מקסים ואני מאמינה שאעסוק בו בשנים הקרובות. אני בהחלט ממליצה להיכנס לתחום, אבל רק אם באים מאהבה. העיסוק מלווה בהרבה מתחים ולחצים וחשוב מאוד לשמור על קור רוח. לשמור כל הזמן על ריכוז מאוד גבוה ועל איזון – לקחת הכול בפרופורציה. לאזן בין אסרטיביות לבין סבלנות".

תהילה אורי קרדיט צלם יחצ

עוזי מלקין (54)

מצב משפחתי: נשוי + 2

מגורים: רמת אביב

מקצוע נוכחי: אנליסט ראשי של USG קפיטל המעסיקה 40 עובדים

"האלתורים היומיים הם מתכון לאסון"

"אני מהנדס בהכשרה שלי ותמיד ידעתי ששילוב בין מסחר למדע זה משהו שיכול לעבוד. ההזדמנות להיכנס לשוק ההון ולמסחר הגיעה אצלי בסוף 1998 – אז התעשייה הזו התעצבה מחדש והסוחרים קיבלו גישה ישירה לשוק.

התחלתי לסחור בסכומי כסף קטנים במניות בחו"ל. אז, האינטרנט לא היה מפותח כמו היום ולא ניתן היה לסחור מהבית בלחיצת כפתור. לכן היו מקומות כאלו שאתה נרשם ויושב בחדר גדול עם המון סוחרים ומתחיל למכור ולקנות מניות. לאחר זמן מה עברתי לסחור בחוזים עתידיים על מדדים ומשם הכול היסטוריה.

הפרספקטיבה שלי במהלך החיים השתנתה וכך גם שיטת המסחר שלי. גיבשתי דרך חשיבה שונה בהשוואה להתחלה. הבחירה של העסקאות שלי היום היא יותר על ידי פרמטרים ארוכי טווח. אני יותר מאמין בתכנון לפני שאני מתחיל לסחור – פחות מאלתר. הבנתי שלאורך זמן האלתורים היומיים זה מתכון לאסון.

העבודה שלי ובכלל של הסוחרים מלווה בהמון מתחים ולחצים. עם זאת, הסיפוק הוא ענק. כשאני רואה סוחר שאימנתי וליוויתי מרוויח המון כסף ומצליח, בשבילי זה סיפוק גדול.

השאלה שכולם שואלים אותי היא האם המתח העצום בעבודה מגיע גם הביתה. והתשובה היא שזה לא צריך להיות ככה, אולם זה לפעמים קורה. מבחינת שעות העבודה שלי זה מאוד בעייתי לחיי משפחה, אבל אם המשפחה תומכת, כמו במקרה שלי, אז זה עובר עם פחות מהמורות בדרך. במהלך השנים פיתחתי שיטה של ניהול העסקה כך שאני לא צריך לשבת כל היום מול המחשב – וזה עוזר לי.

המלצה שלי לסוחרים מתחילים היא שאסור להסתכל על זה בתור הימור. צריך לראות את המקצוע בצורה רצינית. בנוסף לכך אסור לראות זה בתור מקור הכנסה עיקרי. לוקח הרבה זמן עד שזו תהיה ההכנסה העיקרית שלכם. ההחלטות שונות כשיש לך בסיס כלשהו.

טיפ קטן על השוק: תשקיעו בתחום הביוטק – האוכלוסייה גדלה והבעיות הבריאותיות עולות. זה שילוב מנצח".

 unnamed


הכותב הוא עורך שוק ההון באתר כלכליסט

תגובות

להשאיר תגובה