"זה תפס אותי באמצע החיים ולא היו לי כלים להתמודד": סיפורה הנוגע ללב של אודיה קורן

הקומיקאית והשחקנית חושפת בכנות את התמודדותה עם מחלת הדיכאון של אמה, ומעוררת מודעות לחסר בטיפול במתמודדי נפש בגיל הזהב

איתן אלחדז ברק

 

חודש בריאות הנפש הביא עימו כנס מרגש וראשון מסוגו שארגנה עמותת לשמ"ה אשר התקיים בקריה האקדמית אונו, ועסק במצוקות הייחודיות של מתמודדי נפש בגיל הזהב. הקומיקאית והשחקנית אודיה קורן ריגשה את הקהל כששיתפה בסיפורה האישי וחשפה את התמודדותה המורכבת עם מחלת הדיכאון של אמה.

אודיה קורן בכנס של עמותת לשמ"ה

ילדות בצל הדיכאון

אודיה תיארה כיצד גדלה בצל מחלת הדיכאון של אמה, שליוותה אותה מילדות. "גדלתי עם אמא שהייתה בדיכאון שיכולנו לחיות איתו", סיפרה. אולם, לאחר יציאתה של אמה לפנסיה, המחלה החריפה באופן משמעותי. "זה תפס אותי באמצע החיים", שיתפה אודיה, "ילדתי באותה תקופה את ביתי, הייתי צריכה להתעסק עם תינוקת, התחלתי עם הקריירה שלי… הייתי צריכה להתמודד עם כל כך הרבה דברים, ובמקביל, עם הדיכאון של אמא שסחב אותי פנימה".

ההתמודדות עם אשפוז כפוי

אודיה תיארה את הקושי העצום בהתמודדות עם מחשבות אובדניות של אמה, ואת הדילמה הקשה בנוגע לאשפוז כפוי. "היא אמרה לי 'אשפוז כפוי'. אמרתי לה: 'זה כמו שאני מדמיינת?' והיא אמרה לי 'כן, יבואו, ייקחו אותה בכוח, יקשרו אותה'", שיתפה אודיה. "ואני יצאתי משם עם הראשונה בסדרת תובנות שהיו לי במהלך הטיפול באמא שלי, שזה קו שאני לא יכולה לעבור אותו, אני לא יכולה לכפות עליה את האשפוז הכפוי".

אודיה שיתפה בקשיים נוספים שחוותה במהלך הטיפול באמה. "היא לא הסכימה ללכת המון זמן לפסיכיאטר כי זה אלמנט של בושה, זה דור כזה", סיפרה. "וגם לא למכבי, שלא ידעו בקופת חולים, אז רק פרטי וההיפוך תפקידים הזה היה מאוד מאוד קשה… היא פיטרה פסיכיאטרים סדרתית".

הכנס היחודי מסוגו להעלאת המודעות לקשיים שחווים מתמודדי נפש בגיל השלישי ובני משפחתם

הקושי בטיפול והשפעותיו

אודיה שיתפה בכנות מרגשת את הקושי שחוותה כבת למתמודדת נפש בגיל הזהב. היא תיארה כיצד המחלה השפיעה עליה ועל משפחתה, את הרגשות הקשים שליוו אותה ואת ההתמודדות היום-יומית המורכבת.

"הייתי צריכה להתמודד עם תינוקת, עם קריירה ותחילת הדרך, עם הדיכאון של אמא שסחב אותי פנימה", סיפרה. "המעברים האלה בין העולם לדיכאון של אמא שלי גם סחבו אותי פנימה, זה כמו ביצה… זה היה ככה, כאילו שהיא בביצה ואני מנסה למשוך אותה החוצה, ואיך שהיא מושכת אותי אליה, זה ממש שאב אותי פנימה".

"משהו נדפק אצל סבתא"

אודיה תיארה רגעים קשים מתוך ההתמודדות, כמו הרגע שבו בתה הקטנה אמרה לה "אמא, משהו נדפק אצל סבתא". היא שיתפה גם בתחושות קשות של כעס ותסכול שחוותה במהלך התקופה הזו. "חוסר הסבלנות שלי והכעס שלי על אימא שלי שהיא לא מבריאה היה נוראי. הוא הגיע גם לאלימות", הודתה.

"הסטרוק מחק לאמא את הדיכאון… היא נתנה לי לאהוב אותה"

בסיום דבריה, אודיה תיארה את הרגע העצוב – שמח שבו אמה עברה אירוע מוחי שגרם לה לשיתוק. "הסטרוק מחק לאמא את הדיכאון", סיפרה אודיה. "היא לא דיברה, אבל הייתה הכי שלווה שאני זוכרת אותה… היא נתנה לי לאהוב אותה".

מימין : תמי כרמל מצלאוי מנכ"לית עמותת לשמ"ה ולצידה האמנית נילי בר עוז שהציגה תערוכת תמונות שעוסקות בדימויים של מחלות נפשיות שונות

דיכאון בגיל הזהב: הצורך במודעות ותמיכה

הכנס הדגיש את הצורך הגובר במודעות ותמיכה למתמודדי נפש בגיל הזהב. דיכאון בגיל השלישי הוא תופעה שכיחה, אך לעתים קרובות אינה מאובחנת ומטופלת כראוי. "מתמודדים עם נכות נפשית בגיל זקנה סובלים מהדרה כפולה", אמרה תמי כרמל מצלאוי, מנכ"לית עמותת 'לשמ"ה'. "הם מתמודדים עם זקנה וגם עם נכות נפשית שלקו בה בגיל צעיר".

ח"כ מיכל וולדיגר: "אפעל לקדם מענה מערכתי למתמודדי נפש בגיל הזקנה"

ח"כ מיכל וולדיגר, יו"ר שדולת בריאות הנפש בכנסת, השתתפה בכנס והבטיחה לפעול לקידום הנושא. "לצערי, מתמודדי נפש בכלל ועל אחת כמה וכמה מתמודדי נפש בגיל זקנה לא זוכים למענים להם הם נזקקים", אמרה. "יש צורך דחוף במענה מערכתי… אני מתחייבת בזאת לעסוק בזה ולקדם את הנושא בכל הפלטפורמות שעומדות לרשותי".

קריאה לפעולה

סיפורה של אודיה קורן מעורר השראה ומודעות למציאות המורכבת של מתמודדי נפש בגיל הזהב ולחשיבות של מתן תמיכה ומענה ראוי עבורם. הכנס הראשון מסוגו הוא צעד חשוב בכיוון הנכון, ויש לקוות שיוביל לשינוי משמעותי בתחום. חשוב לזכור שיש אנשים שמתמודדים עם קשיים דומים, ושיש מקומות ופלטפורמות לפנות אליהם כדי לקבל תמיכה ועזרה.

 

 

 

 

תגובות

להשאיר תגובה