אחת התופעות המרגשות ביותר שצצו בעקבות המלחמה היא גל ההתנדבות חסר התקדים ששטף את הארץ. ארגון לקט ישראל מדווח על שיא היסטורי של 70,000 מתנדבים בשורותיו , כאשר כ- 40% מהם מחו"ל

שנה חלפה מאז פרוץ המלחמה, ועם חלוף הזמן מתגלים ממדים חדשים של סולידריות חברתיתועזרה הדדית. אחד הביטויים הבולטים לכך הוא גל ההתנדבות חסר התקדים ששטף את המדינה, ובפרט את ענף החקלאות. אלפי מתנדבים, ישראלים ואזרחים ואזרחיות מחו"ל, התגייסו לסייע לחקלאים להתמודד עם הנזקים בחקלאות שנגרמו כתוצאה ממחסור בכוח אדם והיעדר גישה לשטחים עקב המצב הביטחוני.

לפי נתוני ארגון הצלת המזון 'לקט ישראל' כ-70,000 מתנדבים מטעמם התנדבו בסיוע לחקלאים ולענף החקלאות בשנה האחרונה. מספר זה משקף את ההירתמות ההמונית של הציבור לסייע למאמץ הלאומי. כמענה לצורך הארגון הקים מערך התנדבות ייעודי שהתווסף למחלקת המתנדבים הקיימת שכלל הסעות והדרכות וייצר חיבורים בין הצורך של החקלאים למתנדבים שביקשו לסייע. נתון נוסף ומעניין הוא כי על פי הערכות, כ-40% מהמתנדבים הגיעו מחו"ל, ממדינות כמו ארה"ב, אנגליה, צרפת וארגנטינה.

מאז החלה מלחמת "חרבות ברזל", פעילותם של מאות אלפי מתנדבים סייעה להציל יותר מ-35 אלפי טונות תוצרת חקלאית בשווי של כ-160 מיליון שקל. פעילות ההצלה של המתנדבים אפשרה להפחית את אובדן המזון בתקופה זו מ-25% ל-22%.

המתנדבים הישראלים הגיעו מכל רחבי הארץ, כאשר הרוב המכריע יצא מירושלים, תל אביב, חיפה, רעננה ומודיעין. אחד הממצאים המפתיעים והמרגשים הוא השיעור הגבוה של נשים בקרב המתנדבים.

דו"ח נוסף של הארגון שפורסם בחודש יולי חשף את ההשלכות הקשות של המלחמה על ענף החקלאות: כ-150 אלף טון תוצרת חקלאית הושמדו, מחירי המזון זינקו והביטחון התזונתי של האוכלוסייה נפגע באופן משמעותי.

הארגון הקים מערך התנדבות ייעודי הכולל הסעות והדרכות לתמיכה בעבודה החקלאית. המחלקה החקלאית, בקשר רציף עם החקלאים, זיהתה את צורכיהם מתחילת המלחמה ויצרה את החיבור המתאים עם המתנדבים. מעל 300 חקלאים זכו לסיוע של מתנדבים, שהקלו על העומס ועזרו להציל תוצרת חקלאית ולשמור על הביטחון התזונתי של אזרחי המדינה.

גידי כרוך, מנכ"ל לקט ישראל: "הגל הנוכחי של ההתנדבות מעיד על חוסנה של החברה הישראלית. אלפי מתנדבים, כולל מחו"ל, התגייסו לסייע לחקלאים שנפגעו מהמלחמה ובכך תרמו להצלת מזון ולביטחון התזונתי. למרות חשיבות פעילות העמותות, אין היא תחליף למחויבות המדינה לתוכנית מסודרת שתתמוך הן בחקלאים והן באספקת מזון איכותי וטרי לנזקקים. ההמלצות והמדינות שנחשפת מידי שנה בדו"ח אובדן המזון של הארגון עוסקות גם בביטחון תזונתי בשעת חירום. בשנים האחרונות לאור המצב הבטחוני המשתנה לצד תקופות של חוסר יציבות וחוסר בשגרה הצורך בהוצאה לפועל של ההמלצות מקבל משנה תוקף".

תגובות

להשאיר תגובה