מרכז תרבות חדש ומרגש, המוקדש ליוצרים בני הקהילה האתיופית בתל אביב. "ת"א תרבות פייטלוביץ'", הממוקם בביתו ההיסטורי של חוקר יהדות אתיופיה, ד"ר יעקב פייטלוביץ', שואף להוות בית חם לאמנים ויוצרים מהקהילה, ולחבר בין התרבות האתיופית לישראלית
איתן אלחדז ברק
המרכז החדש מצטרף לרשת "ת"אי תרבות" הפרוסים ברחבי העיר, ומציע מגוון רחב של פעילויות, סדנאות, חללי עבודה ותערוכות. בית פייטלוביץ' הינו מבנה לשימור, ששופץ ונפתח מחדש לאחר שנים של הזנחה. המבנה, שנבנה בשנת 1947 עבור ד"ר פייטלוביץ' ומשפחתו, משמש כעת כמרכז תרבותי תוסס, המשלב את העבר עם ההווה.
אירוע הפתיחה החגיגי, שנערך ב-25 בנובמבר במעמד ראש העיר רון חולדאי, הוקדש לחג הסיגד וסימל את הרצון לאחדות בעם, במיוחד נוכח המציאות המורכבת.
"זה רגע משמעותי בהכרה ובחיזוק התרבות האתיופית בישראל", אמרה חן אריאלי, סגנית ראש העיר ומחזיקת תיק התרבות. "שימור התרבות האתיופית, שהיא חלק בלתי נפרד מהפסיפס הישראלי, מביא לידי ביטוי את העושר התרבותי של הקהילה, ומחבר בין השורשים של העבר לבין המציאות של היום."
בערב הפתיחה הוצגו עבודות ומופעים מרגשים של אמנים ויוצרים מהקהילה, ביניהם:
- תערוכת "קשרים ארוגים": פרויקט הגמר של חממת המעצבים, בהשתתפות 8 אמנים חזותיים, שאצר אפי וואסה. התערוכה מציגה מגוון יצירות שנוצרו במהלך 10 שבועות של סדנאות, הרצאות ועבודה קבוצתית.
- מופע מוזיקלי "אנסמבל אזמארי": הרכב זמרים יוצרים מהקהילה, המשלב מסורת עם יצירה עכשווית. ההרכב, שכולל "אזמארים" (זמרים/משוררים נודדים בשפה האמהרית), הופיע עם יצירות שנכתבו במהלך התכנית.
- תערוכת קדרות "אתה חי רק פעמיים": יצירותיה של האמנית אדמהון מקונן גלאור, המשקפות את תחושת כיווץ הלב בפני אתגרי החיים. אדמהון, אמנית העוסקת בקדרות קרוב לעשור, יצרה את העבודות במהלך שהות אמן ב"ת"א תרבות פייטלוביץ'".
- תערוכה קבוצתית "חוט השני": יצירות של אמנים חזותיים, רובם צלמים, המתכתבות עם רוח הסיגד. התערוכה, שאצר אפי וואסה, מציגה מבט אישי על משמעות החג.
בנוסף, נהנו המבקרים מחוויה קולינרית מיוחדת במטבחו של השף אליעזר טמנו, שהציע שילובים ייחודיים של טעמים אפריקאים, ישראליים, אירופאים וקריביים, וממסע מוזיקלי נוסטלגי עם יוסי וואסה, שניגן רצועות שירים מכל האוספים המיתולוגיים באמהרית וטיגרית.
שוחחנו עם שניים מהאמנים שהציגו באירוע הפתיחה:
אבי יצחק: "העבודה שלי מנסה למצוא חיבור בין הגבורה הפיזית של הלוחמים שנפלו לבין הגבורה הרוחנית של הקסים של הכהני דת שלנו, ששמרו על היהדות שלנו במשך כל השנים. אני בוחן את החיבור בין המסורת של אותם הקסים לבין הגבורה הפיזית. אני טוען שהגבורה הפיזית נובעת מהחיבור למסורת ולשורשים."
אסיא נתנאלה: "האמנות שלי מתבססת על דמויות אמורפיות שקשורים לעדה האתיופית. אני התמקדתי בקייסים, שהם למעשה הדמות הראשית בקהילה. לצערי, האפישו אותם פה בארץ. גרמו להם להיררלח מאוד נמוכה, למרות שהם הגיעו ממעמד גבוה. לא קיבלו את היהדות שלהם ואף התכחשו לה. זה מה שאצלי עורר הרבה תהיות, למרות שאנחנו שימרנו את היהדות בצורה מאוד אותנטית."
"ת"א תרבות פייטלוביץ'" הוא מקום מפגש מרתק, המאפשר הצצה לעולם התרבותי העשיר של הקהילה האתיופית. המרכז שואף להיות בית חם לאמנים ויוצרים, ולחזק את הקשר בין התרבות האתיופית לישראלית. אין ספק שמדובר ביוזמה מבורכת התורמת רבות לפסיפס התרבותי של תל אביב.