לצד נטיעות ואכילת פירות יבשים, קהילת יוצאי הודו מקיימת טקס עתיק יומין לזכר נס ההצלה. קהילת יוצאי הודו בישראל ציינה את חג ט"ו בשבט עם טקס המלידה הייחודי להם, לצד המנהגים המוכרים של נטיעת עצים ואכילת פירות יבשים. טקס זה, אשר נשמר בקהילה במשך אלפי שנים, הוא עדות להיסטוריה ולתרבות העשירה של קהילת יוצאי הודו.
איתן אלחדז ברק
מסורת עתיקת יומין לזכר נס ההצלה
טקס המלידה מתחיל בהכנת מגשי "טאלה" עם פירות העונה, אורז, סולת ועלי ריחן. לאחר מכן, המשפחה או הקהילה מתאספים יחד ושרים שירי הלל לאליהו הנביא. לאחר מכן, הם מברכים על הפירות והמאכלים, ואוכלים אותם יחד. טקס המלידה הוא לא רק חגיגה של ט"ו בשבט, אלא גם הזדמנות לקהילה להתאסף יחד ולחגוג את ההיסטוריה והתרבות שלהם.
ט"ו בשבט הוא חג מוכר בישראל, שבו נהוג לאכול פירות יבשים ולנטוע עצים. אולם, קהילת יוצאי הודו מוסיפה למנהגים אלו טקס ייחודי משלהם, טקס המלידה. טקס זה מהווה חלק חשוב מחגיגות ט"ו בשבט שלהם. טקס המלידה ממחיש את המגוון התרבותי העשיר של מדינת ישראל, ומזכיר לנו את החשיבות של שימור מסורות וקהילות שונות.
מיכאל בן ישראלי סדמקר מדבר על חשיבות טקס המלידה של קהילת יוצאי הודו בישראל:
"בעיקרון, זהו טקס הודיה לקדוש ברוך הוא על כל הטוב שהוא מעניק לנו. מדוע אנו עושים זאת? כדי להודות לו ולברך אותו שימשיך להעניק לנו מברכותיו. הבנתי כי שורשי הטקס נעוצים עוד מלפני 2000 שנה, מימי בית ראשון. זהו סדר הטקס, הכולל שימוש בקערה. מדובר במסורת עתיקת יומין, אשר אולי עברה שינויים קלים עם הזמן, אך תמיד לטובה. קורבן מנחה צמחוני הוא קורבן לעניים, משום שבני ישראל ראו את כלל הקהל כשווים, עשירים ועניים כאחד. לכן, בתחילה, נהגו להשתמש בסולת בלולה בשמן, וזהו הבסיס לכל טקס המלידה. בט"ו בשבט קיימות אגדות וסיפורים רבים, אשר אינם מקריים, אלא מבוססים על מסורת עתיקה. מסופר על אליהו הנביא אשר הגיע לכפר בשם חנלה והבטיח לתושביו שיעלה אותם לארץ ישראל. הם, מצידם, לא עזבו את אמונתם, משום שהוא היה מליץ יושר בין עם ישראל לקדוש ברוך הוא, היחיד שלא מת. העדה חוגגת אירוע זה בשמחה גדולה. אפילו אדם שהיה חולה ונתרפא, או אדם שחווה אובדן וסיים את תקופת האבל, מציין זאת בשמחה. זאת על מנת שאדם לא ימשיך להיות עצוב כל הזמן. אכן, לא רק טוב קורה בחיינו, ולעיתים אנו חווים קשיים ובעיות, אך אנו מתגברים עליהם."
לסיכום
טקס המלידה של קהילת יוצאי הודו הוא מסורת ייחודית ועתיקת יומין, אשר משלבת אלמנטים של הודיה, שמחה וחיבור לתרבות ולמורשת. טקס זה ממחיש את המגוון העשיר של המסורות והקהילות המרכיבות את החברה הישראלית ואת תרומתן היחודית של כל קהילה לפסיפס האתני שקיים בישראל