מאת עו"ד ומגשרת רויטל להב, נס ניהול סכסוכים
בשבועות האחרונים אנו שומעים יותר ויותר על החוק החדש להסדר התדיינות בין בני זוג.אני מזהה בבירור את ההזדמנות האדירה שהעניק המחוקק לציבור וגם לעורכי הדין להיות חלק משינוי חברתי וערכי באופן ניהול סכסוך משפטי בענייני משפחה.לכם, ציבור הקוראים שאינם עורכי דין או מגשרים וייתכן שהינכם מצויים בהליך משפטי בתחום המשפחה או קרובים לכם, דעו שכיום ישנה אפשרות להתגרש אחרת. ייתכן שזו ההזדמנות, גם במקרים הקשים, לנסות לדבר עם הצד השני בליווי של גורמים מקצועיים (עורכי דין/מגשרים ועובדים סוציאליים) על מנת לשקף את המצוקה ולנסות למזער מחלוקות.
אז אחרי פתיח שכזה, אספר לכם כיצד נכון להתגרש בעידן החדש, לפחות לאור ניסיוני ואמונתי:
- תחקרו את התחום, קראו מידע על הנושאים הרלבנטיים לסכסוך שלכם ובואו מוכנים ברמה הבסיסית על מנת שלא יטעו אתכם! מותר לכם לבוא עם דף שאלות או נקודות שרשמתם לכם, אפילו מומלץ.
- שאלו שאלות! כאמור, בואו לפגישת הייעוץ עם עורכי הדין או המגשרים מוכנים, עם ידע בסיסי בנושא הסכסוך. אם נאמר לכם משהו שלא מסתדר עם מידע שיש לכם תשאלו!! בדיוק כמו שאתם עושים רגע לפני ניתוח. אם השיטה מתאימה לבחירת מנתח או רופא, אין כל מניעה שזה לא יעבוד גם בענייננו.
- בררו את הרקע והניסיון של עורך הדין/מגשר – שאלו הרבה שאלות על הניסיון המקצועי הספציפי של עורך הדין או המגשר. בהקשר זה חשוב לציין כי יש לעשות הבחנה ברורה בין עורך דין שנותן ליווי משפטי לשני צדדים לצורך עריכת הסכם, עורך דין שהוא גם מגשר מוסמך שעושה גישור לשני צדדים בהליך גישור מובנה או עורך דין של צד אחד שנותן ייעוץ וליווי ממוקד רק לאחד הצדדים. יש לא מעט מוקשים בנושא זה וחשוב שתקבלו הסבר על היתרונות/חסרונות של כל אחד מהפונקציות הנ"ל, כדי לשמור על טובתכם בניהול ההליך וההשלכות האפשריות לעתיד.
- בררו כיצד עורך הדין בוחר להתנהל איתכם: האם יש לכם מקום בהליך קבלת ההחלטות בניהול הסכסוך? האם יש "תחנות יציאה" מהסכם שכר הטרחה בשלבים שונים במסגרת ההליך? האם יש הגבלת זמן בטיפול בתיק וכד'. כל השאלות לגיטימיות וכדאי לבררן טרם קבלת השירות המשפטי, על מנת למנוע אי נעימויות.
- עורך הדין או המגשר הופכים בן רגע לאנשים הכי קרובים אליכם באחת התקופות הקשות בחייכם. חשובה ללא ספק גם הכימיה! לא משנה כמה מצוין עורך הדין שלכם, אם אין חיבור ותחושת נוחות לדבר ולשתף, לא תהיו שלמים עם הייצוג והצרכים שלכם לא יבואו לידי ביטוי. אומנם עורך הדין/מגשר לא צריכים להיות פרק ב'/ג'/ד' וכהנה בחיים שלכם אבל ללא ספק מדובר בזוגיות חדשה.
- תקשורת פתוחה ובונה עם עורך הדין. תמיד שתפו והרגישו בנוח להביע את דעתכם. אנחנו כאן בשבילכם. חשוב שאתם תבינו מה אנחנו עושים. תבינו את הבקשות שנכתבות בשמכם, את ההחלטות הגורליות שניתנות בעניינכם. שאלו שאלות אם אתם לא מבינים. אין שאלות טיפשיות ואנחנו עוסקים בדיני נפשות של ממש. הכל לגיטימי.
- לא לסיים את התהליך כאשר אתם ממוטטים כלכלית – המעטפת המקצועית הנכונה יכולה להציל משפחות וגם אם פניכם לפרידה, ניתן לעשות אותה בצורה מכבדת ומכובדת, תוך שמירה על כבודכם וטובת ילדכם מבלי למוטט אתכם, גם כלכלית.
- כפי שאמרתי בפתיח– היום, יש לציבור את האפשרות להיות יותר בשליטה על התהליך המשפטי מהרגע שהוא יוצא לדרך. קיבלתם 45 יום של "חסד"/"עזרה ראשונה", על מנת לנסות ולברר עם הצד השני איך הוא מעוניין להיפרד. יצא לי כבר בחודש אחד, להחזיר למסלול הנישואין שתי זוגות במסגרת הליך הבקשה ליישוב סכסוך, כל זאת בזכות ליווי משפטי מקצועי שהם קיבלו ממני, זמינות מוחלטת, הקשבה אמיתית לצרכים ויכולת לראות גם את הצד האחר. יש גם מקרים אחרים כמובן בהם אין מנוס מהליך משפטי. יחד עם זאת, להבדיל מבעבר, שאז הצד האחר מקבל לידיו כתבי טענות קשים ונוקבים, החובה להגיש בקשה תמציתית וקצרה תורמת למזעור הפגיעה הרגשית ומאפשרת הגעה להסכמות ולו חלקיות.
לסיכום, הטיפ הכי חשוב שאוכל לתת לכם הוא – "הכנה טובה שלכם לכניסה לתהליך הגירושין יעזור בוודאות ליציאה מהנישואין".