לפני שבוע חזרתי מהחופשה החמישית שלי בברלין (אבל מי סופר?). אני חוזרת לעיר שוב ושוב, כי חיים, אחי הגדול, גר שם, אבל זו לא הסיבה היחידה. יש משהו באופי הכל כך מיוחד של העיר הקסומה הזו, שמטיב איתי בכל ביקור. ברלין היא עיר נינוחה, רגועה, מגניבה אבל לא מתיימרת להיות משהו שהיא לא. עיר עם המון מרחבים ירוקים, פארקים, אגמים ומזג אוויר שפוי גם בקיץ (למעט גל חום שמגיע פעם בשנה לכמה ימים, ואז, זה סיוט אמיתי כי אין מזגנים בשום מקום!).
ברלין מקדמת תזונה לא רק בהיבט של איכות ובריאות אלה גם בהיבטים אתיים ואקולוגיים תוך התחשבות ברווחת בעלי החיים, אבל בלי הטפה. כל ביקור שלי בעיר חושף אותי לטעמים חדשים ולניחוחות מקומיים שלא הכרתי קודם, ואני מלקטת את חלקם בזהירות אל רשימת המקומות שחייבים להמליץ עליהם לכל מי שחובב קולינריה, בריאות ואיכות.
בלב שכונת קרויצברג, לצדו של הנהר, שוכנת מעבדת מזון מודרנית, שהיא סוג של מעדנייה משולבת עם חנות גורמה, העונה לשם CANDY ON BONE. הכניסה למקום עוברת דרך מדשאות ירוקות מכוסחות בקפדנות וביניהן פזורים שולחנות עץ טבעי שמרמזים על אופי המקום. מדובר במעדניה מסוג אחר, משהו שלא נראה כמותו בארץ, עם סטנדרטים מאוד גבוהים של איכות, עיצוב, שיק ואסתטיקה, ולא פחות מכך, טעם ובריאות.
המטבח מציע מזון שנרקח מחומרי גלם עונתיים עם דגש על טריות ושימוש בתוצרת מקומית, ברובה אורגנית (הבשר, הדגים והירקות אורגניים תמיד). לא תמצאו כאן אוכל מטוגן, מתועש או מעובד, כשתרצו להזמין תישאלו האם יש לכם אלרגיה למזון מסוים, ואם תחפצו בכך תוכלו להזין מנה צמחונית, טבעונית, נטולת חלב או גלוטן. אני ואחותי שני התענגנו על היצע הצהריים המשובח ומבין המגוון נמזגו למגשים שלנו ניוקי ברוטב פסטו טרי, פטריות מוקפצות, פלחי תפוחי האדמה ביוגורט ועשבי תיבול, רצועות בטטה שנאפו לצד פלחי פפאיה טרייה וקציצות קינואה שהיו מושלמות בטעם ובמרקם, קינחנו ביוגורט מאצ'ה גם גרנולה ביתית ואוכמניות, מיני מאפין תות שדה ועוגת גבינה אוסטרית עם פירות יער במתיקות עדינה. בין לבין לגמנו משקה מוגז מרענן של תה ירוק, מלפפון וג'ינג'ר שהיה טעים בטירוף, עדין ומתקתק למרות היעדר הסוכר.
מלבד תפריט הצהריים, המעדנייה מציעה כריכים מגרים עמוסים בירקות, סלטים טריים, מיצים טבעיים ובסופי שבוע מוגשות גם ארוחות בוקר. לפני שתעזבו את המקום תוכלו לרכוש מוצרי מדף ביניהם ממרחים, קונפיטורות, שוקולדים, ספרים וכלי בישול, שכיף לקחת הביתה או לקנות במתנה למי שחובב קולינריה ויודע להעריך איכות.
האווירה במקום מגניבה, נעימה, קלילה ולא מחייבת. אפשר לעצור ב- CANDY ON BONE לארוחת צהריים ארוכה, להפסקה קצרה של קפה וקינוח או רק כדי לקחת מיץ טבעי ולהתעכב כמה דקות על הספסלים בחצר הקדמית. המחירים בהחלט לא זולים, יחסית לברלין, אבל אין ספק שהתמורה הולמת ומצדיקה את הטעם, האיכות והחוויה כולה. בעיני, זה מקום שצריך לבקר בו לפחות פעם אחת, ואז לחזור אליו שוב.
באחת מסמטאות אותה שכונה, בין עשרות בתי קפה מקומיים, שוכן KAFFEEBAR בית קפה קטן, מסקרן ומגניב לגמרי. כזה שיש לו קטע אירופאי אבל לא מתאמץ מדי, עם שולחנות קטנים בקדמת בית הקפה וחדר שקט בחלקו האחורי. אני מזהירה מראש, אם אתם אנשים שנרתעים (ובצדק!) ממחירים גבוהים ושירות איטי יחסית, זה ממש לא המקום עבורכם. ברלין עמוסה בבית קפה שכונתיים מצוינים שמציעים ארוחות בוקר, ארוחות צהריים, עוגות, קפה ומיצים טבעיים במחירים מצחיקים ולכן אין סיבה להתעכב על מקום שעשוי לאכזב אתכם. אז למה בכל זאת אני ממליצה על המקום הזה? כי בבית הקפה הזה יש שני דברים שאסור לוותר עליהם, האחד, לחם ללא גלוטן שנאפה במקום מטופו, שקדים, שיבולת שועל, טפיוקה, כוסמת, תפוחי אדמה וזרעי צ'יה, והוא הלחם היחידי שטעים יותר מלחם רגיל. והשני – בר אנרגיה מופלא שנרקח מתמרים, קקאו, זרעי צ'יה, זרעי חמנייה, אגוזים, זרעים ומייפל. על פניו זה נשמע חטיף די סטנדרטי, אני יודעת, אבל הריח שוקולדי, המרקם מושלם והטעם ממכר. כל כך ממכר, שאכלתי אחד לצד הקפה וקניתי לארץ את כל המלאי שנשאר להם באותו היום.
חמש דקות הליכה מאותו בית קפה, נמצאת muoto אחת החנויות היותר מיוחדות בעיר. הקונספט הוא מתנות, קפה ושוקולד. בין המדפים תמצאו גלויות עם אמירות שנותנות השראה ומעלות חיוך, סבונים טבעיים, כלי מטבח בעבודת יד, קינוחי הום מיד בצנצנות אישיות, משקאות דיטוקס (ניקוי רעלים), מגבות מטבח צבעוניות, תיקים, ארנקים, מגוון שוקולדים מרשים ואפילו שוקולד אורגני שנרקח מקקאו, חמאת קקאו וסוכר קוקוס (הסוכר הבריא ביותר, בזכות ערכו הגליקמי הנמוך) עם תוספת צימוקים, שקדים ואגוזים. החנות הזו היא אחת מאותם מקומות שאני נכנסת אליהם באקראי מתוך סקרנות בלי שום כוונה לקנות משהו, ותוך דקות אני מוצאת את עצמך מתלבטת בין עשרות דברים שאני חייבת, פשוט חייבת לקחת בייתה! בסוף בחרתי בכמה גלויות לחיזוק התודעה ושלוש חפיסות שוקולד אורגני טבעוני שהתבררו כהשקעה קולינרית חכמה במיוחד.
בערב האחרון לחופשה חיפשנו מקום שקט ומפנק לסעוד בו את ארוחת הערב. היינו שלושה, חיים אחי הגדול, שני אחותי הקטנה, ואני. הזמנתי שולחן במסעדת BISTRO BARDOT, הממוקמת במלון האורגני-צמחוני ALMODOVAR. זו לא הייתה הפעם הראשונה שלנו במסעדה ומכיוון שהביקור בחורף שעבר זכור לנו לטובה, החלטנו לחזור גם הפעם. מדובר במסעדה מוקפדת ואלגנטית (וגם רומנטית, אבל זה לא ממש משנה כשאת מגיעה עם שני האחים שלך). כזו שהאור בה מעומעם בגווני ירוק, יין הבית משובח, הלחם שמגיע לצדו חם ומפנק, המנות ים תיכוניות, הסועדים שקטים והמלצרים אדיבים אבל לא מציקים. הרהיטים עשויים עץ ממוחזר, הווילונות נשזרו מנייר והשטיחים בטוח היו משהו אחר בגלגול קודם, אבל אלמנט המחזור לחלוטין לא בא על חשבון העיצוב, האווירה והסטייל.
התיישבנו לשולחן ומיד הונחו לפנינו התפריטים ובהם מנות צמחוניות וטבעוניות שמסווגות לפי מנות חמות, מנות קרות ומנות רואו. תוך דקות הגיע היין שהזמנו ואתו סלסילת הלחמים המסורתית בליווי מטבלים. הפעם, החלטנו לוותר על מנות עיקריות מכבידות ובמקומן חלקנו כמה מנות טאפאס קלילות. כך, זרמו אל השולחן קציצות סויה עם סלסת עגבניות, פאייה עם ירקות ועצות ווקאמה שהייתה למנה הטובה ביותר ולכן הוזמנה פעמיים, תמרים במעטפת סויה מעושנת – מנה מתקתקה וטעימה מאוד (מוגש חם), ממרח חומוס שנותר מיותם (טוב נו, אין כמו החומוס בארץ), תפוחי אדמה ברוזמרין עם קרם שום (טעים בטירוף!), פסטת קישואים רואו נהדרת וקלילה ברוטב עשבי תבלין, ופיצה מופלאה בזכות בצק דק ופריך, רוטב פסטו בייתי וגבינת פטה מושלמת שלא תמצאו כמותה בארץ ולא משנה כמה תחפשו. לקינוח חלקנו פנקוטה מנגו וריבת תות, שהיה לסיום מתקתק ומשובח לארוחת הערב האורגנית ולחופשה כולה. למחרת בבוקר נחתתי בארץ והתחלתי לתכנן את החופשה הבאה בברלין. ככה זה כשהעיר קסומה, נינוחה, מגניבה ולא מתיימרת להיות משהו שהיא לא.
אילו פריטים אני קונה בסופר האורגני המקומי? והיכן מסתתר הספא הסודי הכי שווה בגרמניה? כל הפרטים בפוסטים הבאים בנייצ'ר טלי.
Almodovar & Bordat credit: Sabine Büttner, campus naturalis und MIKA-fotografie I Berlin